Sudžuk
Za kolač sudžuk potrebno je: 300 g brašna,
1 l hladne vode,
150 g šećera,
150 g mlevenih oraha.
Posno medeno srce na vodi
Sastojci za medeno srce na vodi:
2 šolje vode (malo veće),
2 šolje brašna,
2 šolje šećera,
1 kesica cimeta,
1 kašikica sode bikarbone,
kakao 2 kašike,
4-5 kašika dzema od šljive, po mogućstvu sa ljuskom, ako nema može bilo koji domaći.
Posne carske bombone
Sastojci za posne carske bombone:
100 g šećera,
200 g mlevenih oraha,
200 g suvog groždja,
200 g urmi,
200 g suvih smokava,
200 g kandirane pomorandžine kore,
pola šolje ruma.
Posna pašteta na vodi
Sastojci za posnu paštetu na vodi:
250 g indijskog oraha, sirovog, neslanog,
sok od pola limuna,
1 češanj belog luka,
125 ml vode,
2 kafene kašičice soli.
Manastirska pita
Sastojci za manastirsku pitu:
Za testo:
100 g šećera,
6 kašika džema od kajsija,
po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa,
1/2 l mlake vode,
sok i rendana kora pomorandže,
500 g brašna,
pola kašičice praška za pecivo,
limunova kora,
kašičica sode bikarbone,
pola kašičice cimeta.
Posna čorba od paradajza na vodi
Sastojci za posnu čorbu od paradajza:
1 manja glavica crnog luka,
1 l soka od paradajza ili pasiranog iz tetrapaka,
1/2 šargarepe,
jedna suva papričica,
posna testenina,
začini: so, šećer, origano, malo mlevene paprike, biber.
Posna paradajz čorba na vodi
Sastojci za posnu paradajz čorbu na vodi:
glavica crnog luka,
veza zeleni,
200 ml. paradajz pirea,
šolja pirinča,
bosiljak,
origano,
kašičica soli,
kašičica šećera.
Posni čokoladni kolač na vodi
Sastojci za posni čokoladni kolač na vodi:
2 čaše brašna,
3 kašike džema (po izboru),
prašak za pecivo,
1,5 čaša šećera,
2 čaše vode,
kašičica cimeta.
Za glazuru može menaž čokolada, a ja sam pravila glazuru tako što sam skuvala 2 kašike kakaoa, vanilin šećer i malo vode.
Posna salata od krompira i mrkve na vodi
Sastojci za posnu salatu od krompira i mrkve:
1/2 kg krompira,
200 g senfa,
4 manje glavice crnog luka,
može jedna do dve mrkve, a može i bez nje.
Posne makarone na vodi
Sastojci za posne makarone na vodi:
velika glavica crnog luka,
jedna šargarepa,
dve kašike biljnog začina,
kašičica bosiljka,
posne makarone,
voda.