Sastojak: beli luk
Posna kinoa sa bundevom i keljom
Sastojci za posnu kinou sa bundevom i keljom:
1 šolja kinoe,
300 g bundeve, isečene na kockice,
150 g kelja, sitno naseckanog,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
1/2 kašičice mlevenog kumina,
1/2 kašičice mlevene paprike,
so i biber po ukusu,
sok od pola limuna,
2 šolje povrćnog bujona.
Posna supa od kelja i krompira
Sastojci za posnu supu od kelja i krompira:
300 g kelja,
3 srednja krompira, oljuštena i isečena na kockice,
1 šargarepa, isečena na kolutove,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1,5 l povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
prstohvat muskatnog oraščića,
svež peršun za dekoraciju.
Posni tofu sa tikvicama i sojinim sosom
Sastojci za posni tofu sa tikvicama i sojinim sosom:
200 g tofua,
2 tikvice (isečene na tanke trake ili kolutove),
3 kašike sojinog sosa,
2 kašike maslinovog ulja,
1 čen belog luka (sitno iseckan),
so i biber po ukusu,
susam za dekoraciju.
Posni zapečeni batat sa tofuom
Sastojci za posni zapečeni batat sa tofuom:
2 srednja batata,
200 g tofua,
2 kašike maslinovog ulja,
1 čen belog luka (sitno iseckan),
1 kašičica dimljene paprike,
1 kašičica origana,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.
Posni čili sa kukuruzom i bundevom
Sastojci za posni čili sa kukuruzom i bundevom:
400 g bundeve, isečene na kocke,
1 konzerva kukuruza (oko 200 g),
1 konzerva crvenog pasulja (oko 400 g), ispranog i oceđenog,
1 crveni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 konzerva paradajza iseckanog (400 g),
1 kašika mlevene paprike (ili čili praha, po ukusu),
1 kašičica kumina,
1 kašika maslinovog ulja,
500 ml povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
svež korijander za dekoraciju (po želji).
Posna supa od paradajza i spanaća
Sastojci za posnu supu od paradajza i spanaća:
500 g svežeg paradajza (ili 400 g konzerviranog paradajza),
1 glavica crnog luka, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
100 g svežeg spanaća,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica suvog origana,
1 litar povrćnog bujona,
1 kašika paradajz pirea,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za dekoraciju (po želji).
Posna zapečena pasta sa brokolijem
Sastojci za posnu zapečenu pastu sa brokolijem:
250 g paste (penne, fusili ili bilo koja druga po izboru),
300 g brokolija, podeljenog na cvetove,
3 čena belog luka, sitno iseckana,
200 ml biljne pavlake za kuvanje (sojinog ili od zobi),
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike hlebnih mrvica,
1 kašika prehrambenog kvasca (po želji),
so i biber po ukusu.
Posna grilovana bukovača
Sastojci za posnu grilovanu bukovaču:
300 g bukovača,
3 kašike maslinovog ulja,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
sok od pola limuna,
1 kašika soja sosa,
1 kašičica dimljene paprike,
svež timijan ili ruzmarin po ukusu,
so i biber po ukusu.
Posni punjeni paradajz kuskusom i povrćem
Sastojci za posni punjeni paradajz kuskusom i povrćem:
6 velikih paradajza,
100 g kuskusa,
1 mala tikvica, sitno iseckana,
1 crvena paprika, sitno iseckana,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
200 ml povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za dekoraciju.
Posno varivo od bundeve i pasulja
Sastojci za posno varivo od bundeve i pasulja:
400 g bundeve, oljuštene i iseckane na kockice,
1 konzerva kuvanog crnog pasulja (400 g), ispranog i oceđenog,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 šargarepa, iseckana,
1 kašika paradajz pirea,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica dimljene paprike,
1 litar povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.