Sastojak: crni luk
Hrskava pita sa tunjevinom
Sastojci za hrskavu pitu sa tunjevinom:
500 g kora za pitu,
jedna konzerva tunjevine u komadima sa ukusom mirodjije (sipati i ulje iz konzerve),
100 g proklijale pšenice,
jedna veza vlašca ili jedan crni luk i
jedan paradajz.
Posna čorba od krompira i šargarepe na vodi
Posna čorba od krompira i šargarepe se priprema na sledeći način:
Velike krompire iz hilandarske bašte (svaki teži gotovo pola kilograma) kuvar, njegov pomoćnik, monasi koji trenutno nemaju drugih poslušanja i gosti operu, oljušte i iseckaju na kockice.
Posni podvarak
Sastojci za posni podvarak:
glavica kiselog kupusa,
2 glavice crnog luka,
lovorov list,
1/2 kašike aleve paprike,
2 kašike ulja,
biber u zrnu.
Posno ćufte od pečuraka
Sastojcci za posno ćufte od pečuraka:
500 g pečuraka,
1 glavica crnog luka,
4 kašike brašna,
2 kašičice praška za pecivo,
peršunov list,
ulje,
biber,
so.
Rolnice od haringe
Sastojci za rolnice od haringe:
6 haringi,
2,5 dl belog vina,
1,25 dl sirćeta,
1 glavica crnog luka,
1 šargarepa,
1 praziluk,
biber u zrnu,
lovorov list,
bobice kleke,
mirođija,
timijan,
kiseli krastavci.
Propržena boranija sa začinima
Propržena boranija sa začinima se priprema na sledeći način:
Boranija se očisti, opere i prepolovi.
Crni luk se očisti i isecka. Beli luk se sitno isecka.
Paprike punjene ribljim mesom
Paprike punjene ribljim mesom se pripremaju na sledeći način:
Punjene paprike se ne prave često u Hilandaru, jer obično ima mnogo gostiju, a priprema zahteva dosta posla. Doduše, i gosti se angažaju i pomažu: naberu paprike, skinu peteljke i semenke i operu ih.
Posni hleb sa lukom
Sastojci za posni hleb sa lukom:
250-300 g crnog luka,
2 kašike ulja,
1 kašika suvog kvasca,
1 kašika šećera,
350 ml tople vode,
400-500 g brašna,
1 kašika soli,
malo bibera.
Posni đuveč od boranije
Sastojci za posni đuveč od boranije:
500 g boranije,
500 g paradajza,
3 glavice crnog luka,
peršunovo lišće,
ulje,
so,
čaša vode.
Šaran pečen u rerni
Sastojci za šarana pečenog u rerni:
1 kg šarana,
3 čena belog luka,
1 glavica crnog luka,
1-2 kašike brašna,
1 kašičica aleve paprike,
1 kašičica mešavine začina,
1-2 limuna,
ulje,
so.