Sastojak: peršun
Posne ćufte od žitarica
Sastojci za posne ćufte od žitarica:
Za pire:
1,6 kg krompira,
glavica crnog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike mešanog začinskog bilja,
muskatni oraščić,
so,
biber,
2 kašike biljnog margarina.
Za sos:
6 kašika maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
kašika peršuna,
pola kašike majčine dušice,
pola kašike ruzmarina,
kašika seckanih maslinki.
Za ćufte:
200 g tunjevine,
20 g pšeničnih klica,
20 g kornflejksa,
prezle.
Zimnica: Barene paprike
Sastojci za barene paprike:
5 kg žute i crvene paprike,
3 l vode,
500 ml vinskog sirćeta,
200 g soli,
250 g šećera,
1 kesica bibera u zrnu,
1/2 vezice peršuna,
po želji beli luk.
Krompir na hilandarski način
Krompir na hilandarski način se priprema na sledeći način:
Za jedan obrok iseče se i po dva džaka krompira.
Kuvarima pomažu gosti manastira, a i poneki od hilandarske braće, koji trenutno nemaju poslušenja, a "besposlene ruke i um, đavo brzo zaposli".
Gratinirane lignje
Sastojci za gratinirane lignje:
2 velike lignje od po 300 g svaka,
80 g prezli,
1 čen belog luka,
pola limuna,
peršun,
100 ml maslinovog ulja,
so,
biber.
Fileti oslića u sosu od paradajza
Sastojci za filete oslića u sosu od paradajza:
800 g fileta oslića,
200 ml paradajz sosa,
2-3 glavice crnog luka,
5 češenjeva belog luka,
čaša crvenog vina,
peršun,
ruzmarin,
2-3 kašike sirćeta,
100 g palente,
ulje,
so,
biber.
Đuveč bez mesa
Sastojci za đuveč bez mesa:
2 tikvice,
1 plavi patlidžan,
3 krompira,
500 g luka,
2 paradajza,
3 kašike pirinča,
200 g boranije,
2 zelene paprike,
3 kašike crvene mlevene paprike,
peršun,
ulje,
so,
crni biber.
Brancin sa limunom
Sastojci za brancin sa limunom:
1 brancin od oko 700 g,
1 limun,
3 čena belog luka,
peršun,
maslinovo ulje,
so,
biber.
Posne seoske špagete
Sastojci za posne seoske špagete:
500 g domaće testenine,
2 dl gustog soka od paradajza,
veza svežeg bosiljka,
malo ruzmarina,
pola veze peršuna,
maslinovo ulje,
2 manja paradajza,
2 male tikvice,
zelene masline,
2 male crvene papričice,
so,
biber.
Riblja čorba od škarpine
Sastojci za riblju čorbu od škarpine:
350 g krompira,
700 g paradajza,
200 g crvenog luka,
1 veza peršuna,
2 čena belog luka,
70 ml maslinovog ulja,
500 g škarpine,
2 kašike mešavine suvih začina,
50 g pirinča.
Skuša sa krompirom i blitvom
Sastojci za skušu sa krompirom i blitvom:
4 skuše,
1⁄2 kg krompira,
800 g blitve,
4 čena belog luka,
3 struka peršuna,
limun,
so,
ulje.