Posni zimski rolat
Sastojci za posni zimski rolat:
3 lista oblande.
I fil:
1 dl vode,
200 g kristal šećera,
125 g margarina,
200 g kokosovog brašna.
II fil:
2 dl vode,
200 g kristal šećera,
125 g margarina,
300 g mlevenog keksa,
2 kašike kakaoa.
Posna supa od povrća
Sastojci za posnu supu od povrća:
malo ulja,
1 glavica luka, sitno iseckanog,
1/2 crvene paprike, iseckane na kockice,
1/2 zelene paprike, iseckane na kockice,
1 stabljika celera, iseckana,
1 šargarepa, izrendana sitno,
1 litar vode,
1 krompir, oljušten i iseckan na kockice,
1/2 šolje graška,
1/2 šolje kukuruza,
1 šolja cvetića od karfiola,
3 lista kupusa, iseckana na kockice,
1 list lovora,
so ili vegeta,
biber,
posni rezanci ili šolja pirinča, opranog.
Posna supa od cvekle
Sastojci za posnu supu od cvekle:
2 srednje velike cvekle,
2 šargarepe,
1 crni luk,
2 krompira,
3 čena belog luka,
1 šolja naseckanog kelja,
1 šolja paradajz pirea (ili iseckanih paradajza),
8 šolja povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za garnituru (opciono).
Posne ajvar štanglice
Sastojci za posne ajvar štanglice:
Kora:
1 dcl kisele vode,
1 dcl piva,
8 kašika brašna,
4 kašike ajvara,
1/2 kašičice soli,
1 kašičica praška za pecivo.
Za fill:
200 g krekera,
125 g margarina,
0,5 dcl vode,
Posne jafa palačinke
Sastojci za posne jafa palačinke:
250g brašna,
500ml gazirane vode,
2 kašike šećera,
prstohvat soli,
1 kašika ulja (i malo za prženje),
200g posnog čokoladnog namaza,
200g posnog džema od narandže.
Posna gibanica sa krompirom
Sastojci za posnu gibanicu sa krompirom:
500 g kora za pitu,
500 g krompira,
2 glavice crnog luka,
100 ml ulja,
200 ml kisele vode,
so, biber po ukusu,
prstohvat aleve paprike (opciono).
Posne punjene paprike sa oslićem
Sastojci za posne punjene paprike sa oslićem:2 oslića srednja,10 srednjih paprika za punjenje,1 glavica crnog luka,1 kašičica paprike i tucane ljute,1 glavica belog luka,1 veća rendana šargarepa,1 veći mlad krompir rendan,3 pune kašike pirinca opranog,biber,suvi začin,1 paradajz,200ml kuvanog paradajza,200ml vode,1 veza peršunovog lista,ulje.
Kadaif
Sastojci za kadaif:
400 g tankih rezanaca,
150 g biljnog margarina,
300 g šećera,
200 g oraha,
50 g suvog grožđa,
1 limun.
Posna tanjir pita sa višnjama
Sastojci za posnu pitu sa višnjama:
Za biskvit:
2 šolje brašna (šolja od 2 dl),
1 šolja narendanog biljnog margarina,
1 dl mlake vode,
malo soli.
Za nadev:
500 g očišćenih višanja,
1/2 šolje šećera,
1/2 limuna (sok i kora),
2 kašike brašna,
prah šećer,
komadić margarina.
Posni kolač sa makom
Sastojci za posni kolač sa makom:
3 čaše brašna,
2 čaše šećera,
2 čaše vode,
1 čaša ulja,
200 g maka,
1 prašak za pecivo,
malo džema ili šećera u prahu,
ulje.
Posne palačinke sa slatkim filom od jabuka
Sastojci za posne palačinke sa slatkim filom od jabuka:200g belog brašna,100g ječmenog brašna,2 kašike mlevenog lana,1dl vrele vode,½ kašičice soli,½ kašičice praška za pecivo,5 kašika ulja,voda (oko 5 dl, a možda i više).Za fil:2 jabuke isečenje na listića,150g suvih šljiva,200g oraha,1dl soka od pomorandže (ceđen),4 kašike ulja.
Posni namaz od patlidžana sa bademima
Sastojci za posni namaz od patlidžana sa bademima:
500g patlidžana,
2 čena belog luka,
5 kašika maslinovog ulja,
3 kašike limunovog soka,
so i biber,
1 kašika seckanog vlašca,
1 kašika peršuna.