- Advertisement -
Potrebno je:
- 1 praziluk,
- 1 veća ili 2 manje tikvice,
- 1 ljuta paprika, očišćena od semenki,
- 1 šargarepa,
- 3-4 čena belog luka,
- 12 listova kelja,
- 3-4 kašike sitno seckanog svežeg peršuna,
- 5-6 struka mladog luka,
- 4-5 paradajza (može i paradajz pire),
- 200 g ječma,
- biber,
- so,
- vegeta,
- ljuta mlevena paprika,
- ulje po vašem izboru.
Priprema:
- U veću šerpu staviti vodu, posoliti, poklopiti i pustiti da provri.
- U međuvremenu očistite kelj i pripremite 12 većih listova.
- Kad je voda provrila stavljati po dva tri lista u šerpu. Kuvati oko 2 min.
- Tako poparene listove izvaditi rešetkastom kašikom i stavljati ih u ledenu vodu, da bi ostala lepa boja.
- Uraditi isto i sa ostalim listovima. Listove kelja staviti u cediljku da se potpuno ocede.
- U vodu, u kojoj ste poparili kelj, dodati malo peršuna, sipati ječam, koji ste prethodno dobro isprali pod mlazom hladne vode.
- Poklopiti i kuvati na tihoj vatri dok se ječam ne skuva, ali ne i prekuva, oko dvadesetak min.
- Dok se ječam kuva pripremiti ostatak namirnica. U veći tiganj staviti nekoliko kašika ulja i dodati opran i isečen praziluk i papriku, pržiti na osrednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dodati sitno sečenu šargarepu i nju malo ispržiti sa prazilukom, na kraju dodati sečenu tikvicu, mladi luk (nemojte ga ljuštiti) i sitno sečen beli luk i to propržiti nekoliko min.
- Na kraju dodati peršun i začine po vašem ukusu.
- Iscediti kuvani ječam i umešati ga u proprženo povrće, dosoliti ako treba i ako je potrebno dodati još začina.
- Na svaki list kelja staviti dve kašike nadeva, pazite da imate dovoljno za sve listove i naređati u vatrostalnu posudu zavijene sarmice.
- Svež paradajz oljuštiti i sitno ga naseckati, staviti ga u tiganj u kom ste pržili povrće, dodati pola kašičice brašna, pola kašičice aleve paprike, so i biber i sipati vodu i sve dobro izmešati i preliti preko sarmica, da sarmice budu pokrivene tom tečnošću.
- Umesto svežeg paradajza možete koristiti paradajz iz konzerve ili paradajz iz flaše, koji ste ostavili za zimnicu.
- Poklopiti vatrostalnu posudu, staviti u rernu i peći oko sat vremena.
- Pred kraj kuvanja, otklopiti i pustiti da se zapeče.
Recept poslala Milijana.
- Advertisement -