Sarma sa keljom i ječmom

Sarma sa keljom i ječmom

Advertisement

Potrebno je:

  • 1 praziluk,
  • 1 veća ili 2 manje tikvice,
  • 1 ljuta paprika, očišćena od semenki,
  • 1 šargarepa,
  • 3-4 čena belog luka,
  • 12 listova kelja,
  • 3-4 kašike sitno seckanog svežeg peršuna,
  • 5-6 struka mladog luka,
  • 4-5 paradajza (može i paradajz pire),
  • 200 g ječma,
  • biber,
  • so,
  • vegeta,
  • ljuta mlevena paprika,
  • ulje po vašem izboru.

Priprema:

  1. U veću šerpu staviti vodu, posoliti, poklopiti i pustiti da provri.
  2. U međuvremenu očistite kelj i pripremite 12 većih listova.
  3. Kad je voda provrila stavljati po dva tri lista u šerpu. Kuvati oko 2 min.
  4. Tako poparene listove izvaditi rešetkastom kašikom i stavljati ih u ledenu vodu, da bi ostala lepa boja.
  5. Uraditi isto i sa ostalim listovima. Listove kelja staviti u cediljku da se potpuno ocede.
  6. U vodu, u kojoj ste poparili kelj, dodati malo peršuna, sipati ječam, koji ste prethodno dobro isprali pod mlazom hladne vode.
  7. Poklopiti i kuvati na tihoj vatri dok se ječam ne skuva, ali ne i prekuva, oko dvadesetak min.
  8. Dok se ječam kuva pripremiti ostatak namirnica. U veći tiganj staviti nekoliko kašika ulja i dodati opran i isečen praziluk i papriku, pržiti na osrednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dodati sitno sečenu šargarepu i nju malo ispržiti sa prazilukom, na kraju dodati sečenu tikvicu, mladi luk (nemojte ga ljuštiti) i sitno sečen beli luk i to propržiti nekoliko min.
  9. Na kraju dodati peršun i začine po vašem ukusu.
  10. Iscediti kuvani ječam i umešati ga u proprženo povrće, dosoliti ako treba i ako je potrebno dodati još začina.
  11. Na svaki list kelja staviti dve kašike nadeva, pazite da imate dovoljno za sve listove i naređati u vatrostalnu posudu zavijene sarmice.
  12. Svež paradajz oljuštiti i sitno ga naseckati, staviti ga u tiganj u kom ste pržili povrće, dodati pola kašičice brašna, pola kašičice aleve paprike, so i biber i sipati vodu i sve dobro izmešati i preliti preko sarmica, da sarmice budu pokrivene tom tečnošću.
  13. Umesto svežeg paradajza možete koristiti paradajz iz konzerve ili paradajz iz flaše, koji ste ostavili za zimnicu.
  14. Poklopiti vatrostalnu posudu, staviti u rernu i peći oko sat vremena.
  15. Pred kraj kuvanja, otklopiti i pustiti da se zapeče.

Recept poslala Milijana.

Pin It on Pinterest

Shares