Posna čorba od krompira se priprema na sledeći način:
Očistite, operite i sitno iseckajte luk, pa ga propržite na ulju.
Dodajte brašno, pržite dok ne počne da rumeni, dodajte alevu papriku, kratko propržite i brzo u ovu zapršku spustite očišćene, orane i isečene krompire sa šargarepom.
Brzo mešajte da masnoća probije povrće, pa nalijte vrele vode koliko je potrebno za čorbu.
Mešajte jelo, naročito po dnu posude, da bi se zaprška rastvorila u vodi.
Dodajte vegetu i so, mešajte dalje dok čorba ne proključa, delimično poklopite i ostavite da se krčka na umerenoj temperaturi.
Dodajte isečene ili cele paprike.
Posle petnaestak minuta kuvanja, dodajte paradajz i ostavite jelo da vri još desetak minuta.
Probajte čorbu, ako treba, dosolite, pobiberite, dodajte seckan peršunov list.
Pustite da još malo vri pa skinite sa šporeta, malo ohladite i servirajte.
Sastojci za posne kiflice sa džemom:
500 g brašna,
250 ml mlake vode,
4 kašike meda,
pola kašičice suvog kvasca,
25 g margarina,
200 g džema od kajsija.
Za sirup:
200 ml vode,
4 kašike meda.