Posne lepinje sa maslinama i belim lukom
Sastojci za posne lepinje sa maslinama i belim lukom:
500 g brašna,
4 dl mlake vode,
20 g kvasca,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
5 kašika maslinovog ulja,
100 g maslina (praznih ili sa paprikom),
5 čena belog luka.
Posna štrudla sa džemom
Sastojci za posnu štrudlu sa džemom:
600 g brašna,
2 dcl ulja,
4 kašičice šećera,
1 vanilin šećer,
narendana korica limuna,
sveži kvasac,
4 čaše kisele vode,
džem po želji.
Mediteranski hleb s pivom
Sastojci za mediteranski hleb s pivom:
600 g belog pšeničnog brašna,
400 g belog kukuruznog brašna,
kašičica soli,
300 ml piva,
250 g posnog margarina,
kesica i po praška za pecivo,
malo origana,
100 g seckanih maslina.
Posna pogača uvijača
Sastojci za posnu pogaču uvijaču:
kisela voda 300 ml,
ulje 100 ml,
šećer 1 kašičica,
so 1 kašičica,
brašno 600 g,
kvasac 35 g,
margarin 100 g.
Posni hleb sa lukom
Sastojci za posni hleb sa lukom:
250-300 g crnog luka,
2 kašike ulja,
1 kašika suvog kvasca,
1 kašika šećera,
350 ml tople vode,
400-500 g brašna,
1 kašika soli,
malo bibera.
Posna pogača sa tunjevinom
Sastojci za posnu pogaču sa tunjevinom:
500 g brašna,
15 g kvasca,
3,5 dl vode,
3 kašike maslinovog ulja,
2 kašičice soli,
3 vezice mladog crnog luka,
200 g crnih maslina,
200 g tunjevine iz konzerve,
6 koktel paradajza,
kašičica peršuna,
sok od pola limuna,
3 kašičice maslinovog ulja.
Zeljanik sa kukuruznim brašnom
Sastojci za zeljanik sa kukuruznim brašnom:
600 g kukuruznog brašna,
500 g zelja, koprive ili spanaća,
1 šolja ulja,
so,
1 prašak za pecivo.
Posna projara sa lukom
Sastojci za posnu projaru sa lukom:
3 vezice mladog crnog luka,
800 g kukuruznog brašna,
1 šolja ulja,
so,
mlaka voda po potrebi.
Posne pogačice
Sastojci za posne pogačice:
po 100 g raženih, ovsenih, sojinih, pšeničnih i ječmenih pahuljica,
kisela voda,
crni luk (ili praziluk),
beli luk,
konzerva tunjevine,
začini po izboru (so, biber, kurkuma, peršun, majčina dušica, senf, kečap…)
povrće po izboru seckano na kockice (šargarepa, krompir, tikvice, keleraba, paprika, plavi paradajz, rotkva, blitva, spanać, sremuš…)
brašno ili prezle.
Lisnati integralni štapići
Sastojci za posne integralne štapiće:
500 g integralnog brašna,
300 g belog brašna,
1 prašak za pecivo,
1 dcl ulja,
3 dcl mlake vode,
1 margarin za premazivanje,
susam za posipanje.