Posne kifle s kiselom vodom
Sastojci za posne kifle s kiselom vodom:
500 g brašna,
1/2 l mineralne vode,
1/2 kockice kvasca,
4 kašike šećera,
3 ravne kašičice soli,
9 kašika ulja.
Posne krem bananice
Sastojci za posne krem bananice: 700 g šećera, 200 + 100 ml vode, 3 kesice (30 g) posnog želatina, 1-2 ekstrata sa aromom banane, 150 g posne čokolade, 1-2 kašike ulja.
Posni slatki krompirići
Sastojci za posne slatke krompiriće:
250 g šećera,
malo vode,
250 g mlevenih oraha,
2 obarena propasirana krompira,
2 rebra rastopljene čokolade,
kesica vanilin-šećera.
Za ukrašavanje:
kakao,
šećer u prahu.
Posne pihtije sa ribom
Sastojci za posne pihtije sa ribom: 200g posnog majoneza + za ukrašavanje, 400g fileta ribe po želji, 170g tunjevine iz konzerve, 150g šargarepe, 200g graška, 200g kukuruza šećerca, 2-3 grančice celera, 2-3 grančice peršuna, 150g mariniranih šampinjona, so, mešavina začina, mleveni biber, 1l hladne vode, 40g Agar-Agara(posni želatin), aleva paprika, rukola, crne masline.
Posni đuveč od boranije
Sastojci za posni đuveč od boranije:
500 g boranije,
500 g paradajza,
3 glavice crnog luka,
peršunovo lišće,
ulje,
so,
čaša vode.
Posni đuveč od kinoe
Sastojci za posni đuveč od kinoe:
1 šolja kinoe,
1 crvena paprika (iseckana),
1 žuta paprika (iseckana),
1 zelena paprika (iseckana),
1 šargarepa (iseckana),
1 mala tikvica (iseckana),
1 crni luk (iseckan),
2 čena belog luka (sitno iseckana),
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za posipanje (opciono).
Posno predjelo od pečenog patlidžana
Sastojci za posno predjelo od pečenog patlidžana:
1 veliki patlidžan,
4-5 kašika maslinovog ulja,
1 čen belog luka sitno iseckanog,
1 komadić svežeg đumbira sitno narendanog,
1 veći paradajz oljušten...
Bakina posna pita sa zeljem i crnim lukom
Sastojci za bakinu posnu pitu sa zeljem i crnim lukom:1/2kg brašna,300ml tople vode,1 šoljica ulja,malo soli,1 margarin,2 veze zelja,2 crna luka.
Špagete posne na vodi
Sastojci za špagete posne na vodi: 250g posnih špageta, 150g mladog spanaća, 100g pečurki (šampinjona), 2 čena belog luka, 50ml paradajz sosa, biber, so, origano, pečeni susam, 1 kašika taan (namaz od susama), 1 kašika soja sosa.
Posni rižoto od ovasa
Sastojci za posni rižoto od ovasa:
1250 g ovasa,
vezica mladog luka ili praziluk,
2 rendane šargarepe,
komad rendanog celera,
paprika iseckana na kockice,
morska so,
ulje,
prstohvat mirođije,
2 kašike suncokreta,
2 kašike golice.
Posna kisir salata
Sastojci za posnu kisir salatu:1 kašičica margarina,1 čaša bulgura,2 čaše ključale vode,mladi luk,crvena i zelena paprika,ljuta papričica,paradajz,krastavac,1 kašika limunovog soka,sveži peršun,so,biber,1 glavica crnog luka,2 kašike paradajz pirea,50ml maslinovog ulja.
Posni tofu na kineski način
Sastojci za posni tofu na kineski način:
Marinada:
400g tofu sira, čvrstog, isečenog na kocke,
3 kašike soja sosa (posnog),
1 kašika susamovog ulja,
1 kašika agava sirupa ili smeđeg šećera,
2 čena belog luka,
1 kašičica svežeg đumbira,
1/2 kašičice ljute tucane paprike (opciono).
Prženje:
2 kašike biljnog ulja (npr. susamovo ili ulje od kikirikija),
1 crvena paprika,
1 šargarepa,
1 šolja brokolija,
3 zelene lukovice.
Sos:
3 kašike soja sosa (posnog),
2 kašike susamovog ulja,
1 kašika agava sirupa ili smeđeg šećera,
1 kašika sirćeta od pirinča,
1 kašika kukuruznog skroba (opciono, za gustinu).