Sirup za domaći sok od lavande se priprema na sledeći način:
Cvet lavande na samo nekoliko minuta prokuvajte u vodi. Pazite na to da ne kuvate predugo jer bi miris soka mogao biti previše intenzivan.
Kada ste prokuvali, tečnost procedite, ohladite, pa ponovo prokuvajte s šećerom i vanilin šećerom.
Kuvajte onoliko vremena koliko šećeru treba da se rastopi, odnosno dok tečnost ne postane blago lepljiva.
Dobijeni sok ohladite, potom prespite u čistu staklenu flašu i dobro začepite. Čuvajte u frižideru.
Napomena: Ovaj koncentrat soka se može piti razređen s vodom, no najčešće se upotrebljava kao baza za voćne napitke poput limunade, ili kao ekstra aroma kod pripreme koktela s votkom ili šampanjcem. Treba pripaziti na to da se sirup dodaje u manjim količinama kako ne bi preuzeo ukus. Sirup od lavande dobar je i kao dodatak za kolače, gde se njime može zameniti i deo šećera. Ovde takođe treba pripaziti na količinu kako lavanda ne bi preuzela aromu kolača.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.
U reduSaznaj više