mašina za mlevenje mesa ili neki čvršći, kvalitetniji blender (kod mene bolje ispadne sa mašinom za mlevenje mesa),
1 pamučna pelena,
1 krpa (takođe može pamučna pelena, ali da je mnogo gušća nego obična pamučna pelena).
Sojino mleko se priprema na sledeći način:
U jednu posudu staviti 100 g soje u zrnu, preliti je sa pola litre vode i ostaviti preko noći da se nakisne.
Ujutro (ili kada budete imali vremena) procedite soju i sameljite je (kada se melje preko mašine za mlevenje mesa, dobije se za oko 50% više tofu sira nego kada se samelje na blenderu. Sve zavisi od tog koliko će je blender dobro samleti – što sitnije, to bolje).
Samlevenu soju stavite u šerpu, sipajte litar vode i kuvajte je dok ne proključa.
Kada proključa, skinite šerpu sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Nakon toga uzmite drugu šerpu, u nju stavite pamučne pelene (one ređe) kroz koje ćete procediti ovo sojino mleko. Kada ste dobro iscedili mleko, stavite na stranu ono suvo što je ostalo.