- Advertisement -
Sastojci za posne kajsija štanglice:
Za korice:
- 520g brašna.
- 1 ravna kašičica praška za pecivo,
- 1 ravna kašičica sode bikarbone ,
- 3 kašike šećera,
- 2dl kisele vode,
- 2dl ulja.
Za nadev:
- 2dl vode,
- 200g šećera,
- 125g posnog margarina,
- 350g samlevenih suvih kajsija,
- 150g mlevenih oraha,
- 150g mlevenog keksa,
- 2-3 kašike džema od kajsije za premaz ili čokoladna glazura.
Posne kajsija štanglice se pripremaju na sledeći način:
- U činiju za mešenje staviti ulje, ugrejanu kiselu vodu, šećer i postepeno dodavati brašno, pomešano sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom.
- Najpre mešati varjačom a onda nastaviti rukom dok se ne dobije mekano, masno testo.
- Testo odmah podeliti na 4 dela i peći korice na obrnutoj strani najvećeg pleha od rerne.
- Kod ovih štanglica, dimenzije korica su 23×33 a mogu biti i veće.
- Dok se korice peku, pripremamo nadev: U veću šerpu staviti šećer i vodu i kada se šećer otopi tj, proključa, kuvati 2-3 minute pa skloniti sa vatre.
- Odmah u vruće dodati margarin iseckan na kockice i mešati dok se ne otopi.
- Zatim staviti samlevene suve kajsije, mlevene orahe i mleveni keks (keks se dodaje na kraju, možda neće biti potrebno da sve ubacite, masa ne sme da bude pregusta jer će se hlađenjem još zgusnuti i stegnuti).
- Slaganje kolača: Ostaviti jednu koricu sa strane (onu koja je rešija, tj. koja je najmanje lepa, jer ćemo nju izmrviti i tim mrvicama posuti štanglice).
- Fil podeliti na dva dela.
- Na ravnu tacnu staviti jednu koricu, blago je četkicom premazati sa malo tople vode pa naneti polovinu fila.
- Staviti preko fila drugu koricu, malo pritisnuti i zagladiti rukama, pa i nju blago navlažiti i staviti ostatak fila.
- Staviti treću koricu, preko nje staviti pek papir i opteretiti kolač daskom ili poslužavnikom na koji se stave knjige, na primer.
- Ostaviti na hladnom preko noći, da se dobro rashladi.
- Sutradan premazati sa dve, tri kašike džema od kajsije i posuti onom četvrtom, izmrvljenom koricom.
- Tankim, oštrim nožićem iseći na štanglice.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Autor: 



Based on 3 Review(s)
Posne kajsija štanglice
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -