Posna zapečena boranija
Sastojci za posnu zapečenu boraniju:
1 kg žute ili zelene boranije,
2 glavice crnog luka,
3 kom. šargarepe,
1 kom. peršuna (koren),
1 manji celer,
3-4 kom. paradajza,
veza peršunovog lista,
4-5 češnjeva belog luka,
so,
biber,
začin C,
1 kašičica djumbira u prahu,
ulje 1-1,5 dcl,
kašika aleve paprike.
Posne lazanje sa tunjevinom
Sastojci za posne lazanje:
posne kore za lazanje, ako ih ne nadjete onda mogu poslužiti i kore od heljde (jufke za pitu),
500 g šampinjona,
2 tunjevine,
500 ml paradajz pirea ili paradajz sosa,
čaša sojinog mleka,
120 g margarina,
3 kašike brašna,
2 kašike griza,
400 g biljnog sira,
origano,
začini po želji,
kečap.
Postan krompir sa povrćem u rerni
Sastojci za krompir sa povrćem u rerni:
1 kg krompira,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
2 glavice crnog luka,
3 šargarepe,
so,
aleva paprika,
origano,
ulje.
Posne makarone na vodi
Sastojci za posne makarone na vodi:
velika glavica crnog luka,
jedna šargarepa,
dve kašike biljnog začina,
kašičica bosiljka,
posne makarone,
voda.
Posna musaka od šampinjona na vodi
Sastojci za posnu musaku od šampinjona:
5 kropmira,
2 šargarepe,
pakovanje šampinjona,
3 češnja belog luka,
šaka pirinča,
pola ljute papričice,
so,
biber,
vočester sos,
maslinovo ulje, a može i na vodi.
Posni makaroni sa belim lukom
Sastojci za posne makarone sa belim lukom:
pakovanje posnih makarona,
100 g maslina po izboru, može punjene ili druge po želji,
6-7 čena belog luka,
kašičica soli,
kašičica origana,
kašičica mlevenog bibera,
nekoliko kašika ulja,
za preliv paradajiz sos po želji.
Posne paprike na vodi
Sastojci za posne paprike:
sveže paprike,
pečurke,
paradajz u tubi,
pirinač,
praziluk,
so,
biber,
peršun.
Posne ćufte od leblebija
Sastojci za posne ćufte od leblebija:
500 g sirovih leblebija,
1 glavica crnog luka,
1-2 čena belog luka,
kašičica sode bikarbone,
so,
biber,
kari,
kim,
korijander,
peršun (sve začine dodajete po ukusu),
brašna toliko da se zamesi testo od kojeg mogu da se naprave kuglice,
ulje.
Rižoto sa pečurkama i crnim vinom
Sastojci za rižoto sa pečurkama i crnim vinom:
300 g šampinjona,
2 šoljice za kafu pirinča,
2 kašike ulja,
1 dl crnog vina,
1 glavica crnog luka,
so,
biber,
origano,
2 šoljice vode.
Posna testenina sa povrćem
Sastojci za posnu testeninu sa povrćem:
300 g posne testenine,
150 g šampinjona,
200 g tikvica,
100 g paradajza,
2 čena belog luka,
0,5 dl ulja,
origano,
peršun,
biber,
so.