Posna francuska mućkalica
Sastojci za posnu francusku mućkalicu:
250 g tikvica,
plavi patlidžan,
400 g paradajza,
2 glavice crnog luka,
crvena i žuta paprika,
2 čena belog luka,
po 3 grančice timijana i origana,
po 2 grančice bosiljka i ruzmarina,
3-4 kašike ulja,
2 kašike paradajz pirea,
100-150 ml povrtnog bujona,
so i biber.
Posni rolat od krompira
Sastojci za posni slani rolat od krompira:
1 kg krompira,
100 g margarina,
200 g obarene i od kostiju očišćene ribe,
200 g spanaća,
200 g šargarepe,
so,
biber,
2 čena belog luka.
Zlatiborski kačamak
Sastojci za posni zlatiborski kačamak:
200 g belog kukuruznog brašna,
100 g heljdinog brašna,
2 veze samoniklog zelja,
150 g spanaća,
kašičica začina,
kašika marinade (beli luk i peršun u ulju),
kašičica svežeg vlašca (ili suvog ako nema svežeg),
so,
biber,
ulje.
Posni rižoto od ovasa
Sastojci za posni rižoto od ovasa:
1250 g ovasa,
vezica mladog luka ili praziluk,
2 rendane šargarepe,
komad rendanog celera,
paprika iseckana na kockice,
morska so,
ulje,
prstohvat mirođije,
2 kašike suncokreta,
2 kašike golice.
Zelena boranija sa krompirom
Sastojci za zelenu boraniju sa krompirom:
400 g zelene boranije,
2 velika paradajza (ili paradajz pire),
1 glavica crnog luka,
2 krompira,
maslinovo ulje,
biljni začini.
Posna sarma sa suvim groždjem
Sastojci za posnu sarmu sa suvim groždjem:
600 g slatkog kupusa,
60 g crnog luka,
120 g pirinča,
biber,
so,
50 g suvog grožđa,
limun,
sirće,
ulje.
Tabule
Sastojci za tabule:
60 g pšenice,
2 paradajza,
2 krastavca,
200 g peršuna,
1 mala glavica crnog luka,
sok od pola limuna,
100 ml maslinovog ulja,
1 kašičica cimeta,
so.
Crvene paprike punjene krompirom
Sastojci za crvene paprike punjene krompirom:
crvene paprike 12 kom,
krompir 2 kg,
ulje 1 dl,
so,
biber,
povrtna kocka za supu,
aleva paprika, slatka+ ljuta po ukusu,
crni luk (srednje veličine), 4 glavice,
paradajz 3 kom.
Posni špageti sa aromatičnim biljem
Sastojci za posne špagete sa aromatičnim biljem:
320 g tankih posnih špageta,
pola suve ljute papričice,
1 čen belog luka,
150 ml maslinovog ulja,
50 g biljnog sira,
30 g mešavine suvog začinskog bilja (timijan, majoran, origano, žalfija, ruzmarin, bosiljak, nana).
Posna testenina sa morskim plodovima
Sastojci za posnu testeninu sa morskim plodovima:
1 praziluk,
1 glavica crnog luka,
4 čena belog luka,
1 dl ulja,
1 pakovanje zamrznutih morskih plodova,
300 g šampinjona,
100 g crnih maslina,
1 kašičica čili papričice (u prahu),
pola kašičice aleve paprike,
kuvani paradajz 300-400 ml (po ukusu),
biber,
so,
vegeta,
1-2 kašičice šećera,
belo vino 2.5 dl,
1 kašičica đumbira u prahu (može i ne mora),
100 g posnog sira (voditi računa da u njemu nema ni postotka mlečnog proteina ili kazeina).