Posne rendane tikvice
Sastojci za posne rendane tikvice:
1 kg krupnijih tikvica,
3 kašike ulja,
kašika brašna,
1 glavica crnog luka,
mirođija,
sirće,
so.
Posni pilav sa šaranom
Sastojci za posni pilav sa šaranom:
šaran od 2 kg,
3-4 glavice crnog luka,
1/2 šolje pirinča,
šolja ulja za prženje luka,
3 kašike ulja za sos,
kašika brašna,
2 kašike aleve paprike.
Postan spanać sa pirinčem
Sastojci za postan spanać sa pirinčem:
1 kg spanaća,
2 glavice crnog luka,
3 kašike ulja,
šoljica pirinča,
kašika paradajz pirea,
malo soli.
Posne sarme sa ribom
Sastojci za posne sarme sa ribom:
veća glavica kiselog kupusa,
šaran od 1,5 do 2 kg,
veća šolja pirinča,
2-3 šargarepe,
2 glavice crnog luka,
2-3 čena belog luka,
veza zeleni,
koren celera,
kašika začina od povrća,
1 manji krompir,
list lorbera,
peršun,
brašno,
biber,
aleva paprika,
ulje,
so.
Dimljeni losos i špargla
Sastojci za dimljeni losos i šparglu:
6 komada dimljenog lososa,
18 kuvanih zelenih špargli,
3 parčeta tosta,
1 dl ulja,
1/2 limuna,
2 kašike senfa,
1 glavica crnog luka.
Fileti soma sa povrćem
Sastojci za filete soma sa povrćem:
2 fileta soma ili neke druge bele ribe,
5 kiselih krastavčića,
300 g posnog majoneza,
500 g povrća (mešavina za rusku salatu),
so,
peršun.
Posni paprikaš od svežih pečuraka
Sastojci za posni paprikaš od svežih pečuraka:
1/2 kg pečuraka,
60-80 g ulja,
1 veća glavica crnog luka,
so,
aleva paprika,
malo brašna,
beli biber.
Posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima
Sastojci za posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima:
250 g posnih kora za lazanje od spanaća (ukoliko ne nadjete, mogu i deblje kore za gibanicu),
150 g bakalara,
250 g šampinjona,
1 kiseli krastavac,
1 crvena paprika,
celerov list,
4 kašike maslinovog ulja,
1 dl belog vermuta,
sos od paradajza,
2 kašike brašna,
šolja vode,
kašika ulja,
10 g margarina,
kari,
šafran,
so,
biber.
Posni pasulj sa haringom ili sardelom
Sastojci za posni pasulj sa haringom ili sardelom:
500 g pasulja,
5 glavica iseckanog crnog luka,
riba očišćena od kostiju,
vinsko sirće,
ulje,
biber
so.
Plavi patlidžan sa pečurkama
Sastojci za plavi patlidžan sa pečurkama:
4 plava patlidžana,
400 g šampinjona,
beli luk,
čaša belog vina,
ulje,
so,
biber,
peršun,
2 kašike paradajz pirea.