DOMAĆI SOK OD VIŠANJA SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:
Visšnje oprati pod mlazom vode, pa ih odvojiti od koštica i peteljki.
Staviti očišćene višnje u veću posudu zajedno sa šećerom, vodom i limuntusom da odstoji 24h na hladnijem i tamnijem mestu.
Promešati više puta da se šećer što više istopi, poželjno je izgnječiti sve malo rukama.
Propasirati na cediljku sa širim rupicama (bitno je da se odvoji ljuska i da ima malo krupnijih komada višanja), a može se procediti i kroz gazu.
Ocedjeni sok (sirup) degustirajte, ulijete malo u času, razredite vodom i ako treba dodajte još limuntusa.
Sve zajedno prokuvati, dovoljno je da krčka 3-5 min. Još nije kasno da probate i dodate ako nesto nedostaje po vašem ukusu samo pazite na limuntus, ako ga sad dodajete da vam ne pokipi bez obzira što se ne kuva (zna se desiti obzirom da je jos vrelo).
Ako je sve kako treba, odmah sipati u čiste flaše zagrejane u rerni na 100°C.
Čepove dobro zavrnuti, a ako ne dihtuju dobro, pre čepa staviti celofan, pa sve flaše umotati u ćebad dok se ne ohlade.
Hladi se 2-3 dana i nakon toga je za upotrebu, a može stajati i do 2 godine a da se ne pokvari.
Sastojci za posne punjene tikvice:
1 kg tikvica,
100 g pšenice,
200 g lanenog semena,
200 g pečuraka,
150 g crnog luka seckanog,
čen belog luka,
malo peršuna i bosiljka,
biber,
1 dl ulja,
masline,
suvi začin,
so.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više