10 domaćih sokova koje morate probati

102

7. Domaći sok od višanja

Domaći sok od višanja

- Advertisement -

SASTOJCI ZA DOMAĆI SOK OD VIŠANJA:

  • 5 kg višanja,
  • 3 l vode,
  • 5 kg šećera,
  • 5 kesica limuntusa (50 g).

DOMAĆI SOK OD VIŠANJA SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

  1. Visšnje oprati pod mlazom vode, pa ih odvojiti od koštica i peteljki.
  2. Staviti očišćene višnje u veću posudu zajedno sa šećerom, vodom i limuntusom da odstoji 24h na hladnijem i tamnijem mestu.
  3. Promešati više puta da se šećer što više istopi, poželjno je izgnječiti sve malo rukama.
  4. Propasirati na cediljku sa širim rupicama (bitno je da se odvoji ljuska i da ima malo krupnijih komada višanja), a može se procediti i kroz gazu.
  5. Ocedjeni sok (sirup) degustirajte, ulijete malo u času, razredite vodom i ako treba dodajte još limuntusa.
  6. Sve zajedno prokuvati, dovoljno je da krčka 3-5 min. Još nije kasno da probate i dodate ako nesto nedostaje po vašem ukusu samo pazite na limuntus, ako ga sad dodajete da vam ne pokipi bez obzira što se ne kuva (zna se desiti obzirom da je jos vrelo).
  7. Ako je sve kako treba, odmah sipati u čiste flaše zagrejane u rerni na 100°C.
  8. Čepove dobro zavrnuti, a ako ne dihtuju dobro, pre čepa staviti celofan, pa sve flaše umotati u ćebad dok se ne ohlade.
  9. Hladi se 2-3 dana i nakon toga je za upotrebu, a može stajati i do 2 godine a da se ne pokvari.
4 od 10

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
10 domaćih sokova koje morate probati
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
2.51star1star1stargraygray Na osnovu 209 ocene(a)