Postan kupus sa pasuljem
Sastojci za postan kupus sa pasuljem:
1 kg kiselog kupusa,
400 g šarenog pasulja,
500 g krompira,
400 g rotkve ili repe,
veća glavica crnog luka,
struk praziluka,
lovorov list,
bosiljak,
peršun,
začin od povrća,
kim.
Posne pljeskavice od krompira
Sastojci za posne pljeskavice od krompira:
1/2 kg krompira,
5 kašika brašna,
100 g komadića od soje,
dve kašike paradajz pirea,
prezle,
ulje,
so,
biber.
Posni rižoto sa povrćem
Sastojci za rižoto sa povrćem:
150-200 g pirinča,
5 dl soka od paradajza
glavica crnog luka,
šargarepa,
struk praziluka,
seckan list celera,
origano,
bosiljak,
so,
biber,
začin od povrća,
ulje.
Lignje sa barenom blitvom
Sastojci za lignje sa barenom blitvom:
500 g lignji,
500 g blitve,
limunov sok od pola limuna,
maslinovo ulje,
peršun,
morska so,
malo bibera.
Posni paprikaš sa patlidžanom i tikvicama
Sastojci za posni paprikaš sa patlidžanom i tikvicama:
1 veći patlidžan isečen na kockice,
0,5 dl maslinovog ulja,
2 glavice crnog luka iseckanog na kockice,
5 čenova belog luka sitno iseckanog,
100 g integralnog pirinča,
1 srednja tikvica oljuštena i iseckana na kockice,
1 babura iseckana na komadiće,
3 veća paradajza iseckana na kockice,
1 dl crnog vina,
5 dl vode,
1/2 kašičice soli,
1/4 kašičice tucane crvene paprike,
2 kašike svežeg bosiljka sitno iseckanog,
2 kašike svežeg peršuna sitno iseckanog,
2 kašičice svežih listića ruzmarina.
Zeleni kari
Sastojci za zeleni kari:
4 zelene ljute paprike,
5 kašika brašna,
kašika šećera,
2 kašike svežeg seckanog peršuna,
7 kašika senfa,
10 kašika maslinovog ulja,
morska so po ukusu,
biber u zrnu.
Posne paprike s tunjevinom
Sastojci za posne paprike sa tunjevinom:
4 osrednje babure,
1 konzerva tunjevine,
2 zrela paradajza ili paradajz pire,
1 manji krompir,
sredina kriške hleba,
1 veća glavica crnog luka,
2-3 čena belog luka,
1/2 korena celera,
1/2 šoljice ulja,
so,
biber,
origano.
Posni paprikaš od kečige
Sastojci za posni paprikaš od kečige:
kečiga od 1 kg,
1 kg crnog luka,
kašika aleve paprike,
2-3 krompira,
čaša soka od paradajza,
1/2 čaše belog vina,
peršun,
ulje,
sirće,
so,
biber.
Posna musaka od karfiola
Sastojci za posnu musaku od karfiola:
1 veći karfiol,
glavica crnog luka,
šoljica pirinča,
2-3 paradajza,
ulje,
bio začin,
so,
biber,
peršun,
prezle.
Dinstani spanać
Sastojci za dinstani spanać:
1 kg spanaća,
glavica crnog luka,
3-4 čena belog luka,
ulje,
brašno,
bio začin,
so.