Toskanska čorba
Sastojci za toskansku čorbu:
100 g sitnog crnog pasulja,
grančica žalfije,
2 čena belog luka,
0,8 dl maslinovog ulja,
2 manje glavice luka,
koren celera,
2 šargarepe,
2 krompira,
100 g šampinjona,
pola glavice kupusa,
150 g tikvica,
strugana kora limuna,
pola veze peršuna,
grančica majčine dušice,
komadić svežeg đumbira,
4 kriške domaćeg hleba,
so.
Posna čorba od tikvica
Sastojci za posnu čorbu od tikvica:
1/2 kg tikvica,
4 struka mladog luka ili dve glavice crnog luka,
šoljica pirinča,
mirođija,
aleva paprika,
nekoliko zrna belog bibera,
ulje,
so.
Posna morska supa
Sastojci za posnu morsku supu:
300 g morske ribe,
100 g morskih plodova,
šargarepa,
bio začin,
peršunov list,
so,
biber.
Posna krem supa od belog pasulja
Sastojci za posnu krem supu od belog pasulja:
100 g belog pasulja,
3 kašike ulja,
kašika brašna,
1 manja glavica crnog luka,
kašičica aleve paprike,
1 list lorbera,
biber,
so.
Posna alaska čorba
Sastojci za posnu alasku čorbu:
2 kg razne sitne ribe (šaran, štuka, smuđ, som...),
4 glavice crnog luka,
peršun,
celer,
lovorov list,
beli biber u zrnu,
2-3 crvene paprike,
so.
Posna zelena čorba
Sastojci za posnu zelenu čorbu:
200 g spanaća,
1 glavica crnog luka,
3 čena belog luka,
komad margarina,
8 dl vode,
2 kašike začina od povrća,
3 kašike brašna,
muskantni oraščić,
so.
Posna čorba od bundeve
Sastojci za posnu čorbu od bundeve:
1 kg bundeve,
1 šipka cimeta,
1 glavica crnog luka,
7 česanja belog luka,
1 kašikica kumina u prahu,
2 kašikice malteksa,
1 kašika morske soli,
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja ulja,
1 l vode.
Posno varivo sa somovinom i koprivom
Sastojci za posno varivo sa somovinom i koprivom:
800 g fileta soma,
150 g mladih listova kopriva,
200 g perca mladog crnog luka,
1 mala kafena šoljica pirinča,
50 ml domaćeg paradajz pirea,
pola kašičice aleve paprike,
pola kašičice suve mirođije,
mleveni crni biber,
mešavina začina,
so,
ulje.
Posna vrbnička čorba
Sastojci za posnu vrbničku čorbu:
2 veća krompira,
4 veće glavice crnog luka,
4 veće šargarepe,
2 korena celera,
2 korena peršuna,
2-3 češnja belog luka, može i u prahu,
začin C,
biber,
peršun ili celer u listu jedna veza,
200 ml ulja.
Posna turska supa
Sastojci za posnu tursku supu:
200 g pšenice,
100 g belog pasulja,
100 g leblebija,
10 kom. suvih kajsija,
5-6 kom. suvih smokvi,
150 g suvog grožđa,
400 g šećera,
2,5 l vode,
mleveni orasi,
cimet.