Posna pašteta od haringe i lososa
Sastojci za posnu paštetu od haringe i lososa:
250 g dimljenog lososa,
fileti od jedne dimljene haringe,
kora od pola limuna,
crni i beli biber,
250 g margarina.
Posni šnite od sočiva i pečurki
Sastojci za posno šnite od sočiva i pečurki:
500 g sočiva,
375 g pečurki po želji,
250 g smrznutog kukuruza,
2 krompira,
2 šargarepe,
2 čena belog luka,
glavica crnog luka,
pola kašičice sušene majčine dušice,
pola veze peršuna,
kašika brašna,
ulje,
so,
biber.
Posne sarme u bundevi
Sastojci za posne sarme u bundevi:
bundeva srednje veličine,
glavica kiselog kupusa,
200 g pirinča,
3-4 kašike ulja,
glavica luka,
2 šargarepe,
2 crvene paprike,
veza peršuna,
2 kašike paradajz pirea,
so,
biber.
Riba punjena povrćem
Sastojci za ribu punjenu povrćem:
dve veće morske ili rečne ribe po želji (skuša, smuđ, pastrmka),
1 kg krompira,
300 g šargarepe,
250 g smrznutog graška,
2-3 manje glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
3-4 kašike povrtnog bujona iz kocke,
veza peršuna,
3-4 kašike ulja,
limun,
biber,
so,
pomorandža.
Podvarak sa suvim šljivama
Sastojci za podvarak sa suvim šljivama:
1 kg kiselog kupusa ribanca,
200 g suvih šljiva,
2 glavice crvenog luka,
5 čenova belog luka,
2 dl suncokretovog ulja,
3 lista lovora,
so,
biber u zrnu po ukusu.
Lažna riba
Sastojci za lažni ribu:
4 veća krompira,
2 konzerve tunjevine u komadima,
300 g posnog majoneza,
2 lista zelene salate,
limun,
so,
biber.
Dimljeni losos u sosu od brusnice
Sastojci za dimljeni losos u sosu od brusnice:
600 g dimljenog lososa,
1 kašika maslinovog ulja,
50 ml crvenog vina,
30 g sušene brusnice,
50 g džema od brusnice,
600 gr barenog mladog krompira,
1 glavica zelene salate ili brokolija,
150 ml paradajz pirea,
so,
biber.
Hobotnica u vinu
Sastojci za hobotnicu u vinu:
1 kg očišćene hobotnice,
800 g pelato paradajza,
0,5 dl maslinovog ulja,
200 g ukiseljenog luka,
3 dl crnog vina,
2 lista lovora,
1 kašičica origana,
crni biber u zrnu,
2 kašike seckanog peršuna
Dimljeni losos i špargla
Sastojci za dimljeni losos i šparglu:
6 komada dimljenog lososa,
18 kuvanih zelenih špargli,
3 parčeta tosta,
1 dl ulja,
1/2 limuna,
2 kašike senfa,
1 glavica crnog luka.
Posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima
Sastojci za posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima:
250 g posnih kora za lazanje od spanaća (ukoliko ne nadjete, mogu i deblje kore za gibanicu),
150 g bakalara,
250 g šampinjona,
1 kiseli krastavac,
1 crvena paprika,
celerov list,
4 kašike maslinovog ulja,
1 dl belog vermuta,
sos od paradajza,
2 kašike brašna,
šolja vode,
kašika ulja,
10 g margarina,
kari,
šafran,
so,
biber.