- Advertisement -
Sastojci za posnu sarmu sa pšenicom i orasima:
- 1 veća glavica (oko 3kg) kiselog kupusa,
- 2 veće glavice crnog luka,
- 2 srednja struka praziluka,
- 4 veće šargarepe,
- 2 srednja krompira,
- 160g pirinča,
- 150g crvene soje,
- 3 veća čena belog luka,
- 1 vezica peršuna,
- 4 kašike suvih pšeničnih klica,
- 100g mlevenih oraha,
- 50g korena celera,
- 3cm svežeg korena đumbira,
- 100ml pasiranog paradajza,
- 2 kašike aleve paprike,
- 1 kašičica mlevenog bibera,
- 4 kašičice suvog biljnog začina.
Posna sarma sa pšenicom i orasima se priprema na sledeći način:
- Od glavice, kiselog, kupusa odvojiti 20 većih listova (za sarme), a ostale listove iskoristiti za pokrivanje sarmi, prilikom kuvanja, kao i da se stave na dno posude, u kojoj će se sarme peći.
- Sa odvojenih, listova za sarmu, pažljivo, nožem skloniti zadebljali deo.
- Ako je kupus, dosta, slan, listove potopiti u hladnu vodu (koju promenimo 1-2 puta)
- .Soju preliti toplom vodom i ostaviti da odstoji pola sata.
- U secko, sitno iseckati crni luk, praziluk, beli luk, šargarepu, celer, đumbir i peršun.
- Krompir iseći na kockice.
- U odgovarajuću, dublju, posudu staviti svo iseckano povrće, dodati iseckani krompir i, dobro, oceđenu soju i sve promešati.
- Zatim dodati pšenične klice, mlevene orahe, alevu papriku, biber i suvi biljni začin.
- Promešati i, ako treba, dosoliti.
- Pirinač, dobro, isprati pod mlazom hladne vode, i dodati ga u posudu, sa ostalim sastojcima.
- Sipati pasirani paradajz i, dobro, promešati.
- Na list kupusa stavljati po dve, pune, kašike fila i formirati sarmu.
- Dno posude, gde će se peći sarma (pekač) prekriti listovima kupusa, pa preko, poređati, umotane, sarme.
- Poređane sarme prekriti, takođe, listovima kupusa.
- Sipati vodu, da prelije poređane sarme, pa poklopiti ili prekriti alu folijom.
- Posudu staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni.
- Čim voda, u sarmama, provri smanjiti na 160 stepeni i krčkati dva sata.
- Posle dva sata izvaditi posudu iz rerne, skloniti poklopac (ili skloniti alu foliju), pomeriti listove kupusa sa kojima su sarme bile prekrivene, i vratiti posudu u rernu, da se sarme zapeku.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Autor: 



Based on 2 Review(s)
Posna sarma sa pšenicom i orasima
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -