Najbolje riblje pljeskavice
Sastojci za riblje pljeskavice:
razna riba (poželjno je imati šarana 20%, pastrmke 10%, ostalo su kvalitetnije ciprinide kao što su plotica, klen, škobalj, mrena, od drugih vrsta može som, grgeč...).
Skuša u sosu od paradajza
Sastojci za skušu u sosu od paradajza:
4 skuše,
300 g paradajza,
100 g maslina,
glavica crnog luka,
2 kašike brašna,
so,
ulje,
biber
Skuša sa paradajzom
Sastojci za skušu sa paradajzom:
8 srednjih glavica crnog luka,
8 paradajza srednje veličine,
4 skuše,
šećer,
so,
biber,
mirođija,
peršun,
ulje,
limun.
Tolstolobik sa svežim začinskim biljem
Sastojci za tolstolobika sa svežim začinskim biljem:
700 g tolstolobika,
2 veća čena belog luka,
sveže začinsko bilje u količini po ukusu: žalfija, ruzmarin, bosiljak, limunova trava, peršun, nana, kari,
mešavina suvog biljnog začina,
ulja po potrebi.
Lignje i fileti soma u sosu
Sastojci za lignje i filete soma u sosu:
1 kg kolutova lignji,
400 g fileta soma,
1 praziluk,
1 crveni luk,
1/2 glavice crvenog kupusa,
1 crvena kisela paprika,
3-4 kisela krastavca,
2 šargarepe,
1 koren celera,
1 manji prokelj,
1 ljuta paprika,
400 g šampinjona,
malo soja ili tamari sosa,
mešavine suvog začina po ukusu,
ulje,
750 g pirinča,
brašna po potrebi.
Pržena grdobina sa krompirom
Sastojci za prženu grdobinu sa krompirom:
2 komada po 350 g fileta grdobine,
750 g krompira,
2 kašike maslinovog ulja,
1/3 šolje hladno ceđenog maslinovog ulja,
1/2 šolje potočarke ili druge vrste zelene salate krupno iskidane,
balzamiko sirće,
morska so,
krupno mleveni crni biber.
Brancin na povrću
Sastojci za brancin na povrću:
1 brancin 500-600 g,
1 paradajz,
1/2 zelene paprike,
1/2 crvene paprike,
1 manji praziluk,
1 manja glavica crnog luka,
1/6 kašičice semena morača,
1/2 kašičice naseckanih listova peršuna,
1/4 kašičice origana,
1/4 kašičice majčine dušice,
maslinovo ulje,
limun,
so,
biber.
Bakalar na mornarski način
Sastojci za bakalar na mornarski način:
1 kg bakalara,
3-4 čena belog luka,
1/2 vezice peršuna,
1 dl maslinovog ulja,
sok od jednog limuna,
biber,
so.
Salata od hobotnice i paprika
Sastojci za salatu od hobotnice i paprika:
1 hobotnica od 600 g,
1 crvena paprika,
1 žuta paprika,
2 šargarepe,
1 struk celera,
1 kašičica sirćeta,
80 ml maslinovog ulja,
100 ml belog vinskog sirćeta,
so.
Bakalar u soku od limuna
Sastojci za bakalar u soku od limuna:
2 bakalara (ili fileti),
so,
biber,
maslinovo ulje,
1/2 limuna, sitno naseckanog,
1-2 kašike ulja,
1 vlašac, mleven,
sok od 1/2 limuna,,
1/4 šolje belog vina,
1/4 kašičice origana,
1 kašika kapra.