- Advertisement -
Sastojci za posni pilav sa suvim voćem:
- 1 šolja basmati pirinča,
- 2 šolje povrćnog bujona ili vode,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- 1 crveni luk,
- 2 čena belog luka,
- 1/2 šolje suvih šljiva,
- 1/2 šolje suvih brusnica,
- 1/4 šolje suvih kajsija,
- 1/4 šolje suvih smokvi,
- 1/4 šolje naseckanih badema,
- 1/2 kašičice kurkume,
- so i biber po ukusu,
- sveži peršun za garnituru (opciono).
Posni pilav sa suvim voćem se priprema na sledeći način:
- Operite basmati pirinač pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Ocedite.
- U šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crveni i beli luk i propržite dok luk ne omekša i postane staklast.
- Dodajte pirinač u šerpu i pržite ga zajedno sa lukom nekoliko minuta dok pirinač ne postane blago proziran.
- Ulijte povrćni bujon ili vodu u šerpu. Dodajte kurkumu, so i biber po ukusu. Promešajte.
- Pustite da smeša proključa, smanjite temperaturu, pokrijte šerpu i kuvajte na laganoj vatri dok pirinač ne upije tečnost i bude skuvan.
- U međuvremenu, u maloj posudi, pokrijte suvo voće toplom vodom i ostavite ga da odstoji oko 10 minuta, dok omekša.
- Kada je pirinač gotov, dodajte omekšalo suvo voće i naseckane bademe. Nežno promešajte.
- Pokrijte šerpu i ostavite je da odstoji nekoliko minuta kako bi se arome sjedinile.
- Poslužite posni pilav sa suvim voćem kao samostalan obrok ili kao prilog raznim jelima.
- Po želji, pospite svežim peršunom pre posluživanja.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Posni pilav sa suvim voćem
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -