- Advertisement -
38. Baklava
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora,
- 1/2 kg šećera,
- sok od pola limuna,
- 400-500 g mlevenih oraha,
- 200 gr suvog grožđa,
- 1/2 l ulja,
- 1 kesica crnog čaja.
Priprema:
- Preliv: jedna kašika šećera se proprži na vatri da se karamelizuje. Na to naliti ½ l vode i ½ kg šećera, (može i sok od pola limuna), pa skuvati sirup. Dovoljno je da provri. U sirup spustiti kesicu crnog caja da odstoji 5 minuta, pa je izvaditi. Sirup ohladiti.
- Sada nauljiti dno i strane tepsije, pa staviti dve kore, premazati gornju koru uljem (najbolje je ulje nanositi četkom), pa filovati orasima i suvim grožđem.
- Ako je grožđe tvrdo, potopiti ga prethodno u vodu.
- Postupak ponoviti do poslednje kore, a poslednje dve kore dobro nauljiti i poprskati vodom – da se ne skupe.
- Pitu iseći na komade željene veličine, ali ne do dna tepsije.
- Sipati ulje u sve proseke i peći na 150 stepeni.
- Kad porumeni (posle 30 – 40 minuta), izvaditi iz rerne i odmah preliti hladnim prelivom i pokriti folijom dok se ne ohladi.
- Ako se želi malo suvlja baklava, ne treba odmah utrošiti sav preliv.
- Kasnije se može dodati ako se želi malo sočnija baklava.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:




Based on 2428 Review(s)
40 posnih jela za 40 dana posta
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -