Preliv: jedna kašika šećera se proprži na vatri da se karamelizuje. Na to naliti ½ l vode i ½ kg šećera, (može i sok od pola limuna), pa skuvati sirup. Dovoljno je da provri. U sirup spustiti kesicu crnog caja da odstoji 5 minuta, pa je izvaditi. Sirup ohladiti.
Sada nauljiti dno i strane tepsije, pa staviti dve kore, premazati gornju koru uljem (najbolje je ulje nanositi četkom), pa filovati orasima i suvim grožđem.
Ako je grožđe tvrdo, potopiti ga prethodno u vodu.
Postupak ponoviti do poslednje kore, a poslednje dve kore dobro nauljiti i poprskati vodom – da se ne skupe.
Pitu iseći na komade željene veličine, ali ne do dna tepsije.
Sipati ulje u sve proseke i peći na 150 stepeni.
Kad porumeni (posle 30 – 40 minuta), izvaditi iz rerne i odmah preliti hladnim prelivom i pokriti folijom dok se ne ohladi.
Ako se želi malo suvlja baklava, ne treba odmah utrošiti sav preliv.
Kasnije se može dodati ako se želi malo sočnija baklava.
Sastojci za posne pogačice sa kikirikijem:Za testo:1kg mekog brašna (možete kombinovati sa speltinim brašnom),40g svežeg kvasca,300ml toplog biljnog mleka,400ml tople vode,1 kašika smeđeg šećera,1 kašičica himalajske soli.Za kikiriki fil:300g neslanog i nemasnog pečenog kikirikja (blanširanog),130g posnog maslaca po izboruhimalajske soli i bibera po ukusuposni majonez za premazivanje i susam ili semenke za posipanje.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više