10. RIŽOTO OD KLICA RAŽI
Sastojci:
- 150 g isklijale raži
- 100 g rendanog celera
- 2 kašike bundevinog ulja
- 3 kašike mlevenih oraha
- vezica seckane mirođije
- 2 iseckana paradajza
- 1 manja tikvica
- 2 čena belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- so
Priprema:
Raž pomešati sa celerom, posoliti i dodati bundevino ulje. Orahe pomešati sa ostalim sastojcima, posoliti, pomešati sa raži, dodati jednu kašiku maslinovog ulja.
JESENJI RUČAK
Sastojci:
- 400 g žute tikve
- 3 kašike mlevenih lešnika
- 3 kašike začina 1
- 200 g kelja
- 200 g kupusa
- 2 crvene paprike
- so
Priprema:
Tikvu narendati, dodati lešnike, so, začin i dobro promešati. Ostalo povrće sitno narezati i posoliti, i pomešati sa tikvom.
KLICE OD ŽITARICA
Pšenicu, raž, heljdu ili ovas namočiti preko noći u vodi. Sutradan vodu ocediti (može se popiti jer je veoma zdrava), a žitarice isprati u jednoj vodi i staviti u širu posudu. Dnevno 3-4 puta klice ispirati vodom i držati na sobnoj temperaturi. Žitarice će za dva dana isklijati. Koristiti ih uz glavne obroke sa povrćem ili voćem, ili za frape.
HLEB OD KLICA
Priklijalo zrno pšenice (ili neke druge žitairce) ostaviti na suncu da se osuši. Samleti na mašini za meso, tanko razvući oklagijom, i ostaviti na suncu da se osuši. Pri razvlačenju dodati malo integralnog brašna.
MEŠANO POVRĆE SA UMAKOM OD LEŠNIKA
Sastojci:
- 2-4 vrste povrća (paprika, paradajz, sveži kupus)
- 150 g mlevenih lešnika
- 2-3 čena belog luka pomešanog s mirođijom i uljem
- malo vode
- so
Priprema:
Povrće izrezati, i u mlevene lešnike dodati napravljen
začin, malo soli i vode. Promešati da bude
kremasto, istresti po povrću.
PARADAJZ PUNJEN ORASIMA I POVRĆEM
Sastojci:
- 6-7 paradajza, koji mogu da se izdube
- 100 g mlevenih oraha
- 2-3 sitno rendane šargarepe (rendati na delu za limun)
- pola rendanog celera
- 2 kašike začina sa žalfijom
- 1/2 kašičice bosiljka
- so
Priprema:
Lepo izdubiti paradajz, izdubljeno “meso” lepo iseci, dodati orahe, povrće, začine, po potrebi so i promešati. Filom puniti paradajz. Služiti na listovima zelene salate.
PLJESKAVICE OD PŠENICE SA KUPUSOM
Sastojci:
- 250 g pšenice potopljene preko noci u vodi
- 3-4 kasike mlevenih lešnika ili oraha
- 2-3 kašike začina 1 sa peršunom
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 glavica kupusa
- 2-3 čena belog luka
- malo ulja
- so
Priprema:
Namočenu pšenicu sitno samleti u mašini za meso. Dodati zacin, 1/2 kašičice aleve paprike, so i orah. Sve dobro promešati, sačekati da se smesa kompaktno poveže. Ako je retka, dodati jos malo oraha. Izrezani kupus pomešati sa alevom paprikom i belim lukom. Od pšenice oblikovati pljeskavicu i služiti sa kiselim ili svežim kupusom.





