1. VOĆNI OBROK
Sastojci:
- 2 kivija
- 200 g grožđa
- 1 čaša klica od pšenice
- sok od 1/2 limuna
- 100 g suvih šljiva
- 1 kruška
- 1 kašika meda
- prstohvat cimeta
Priprema:
Šljive sitno izrezati, dodati cimet, kivi i izrezanu krušku. Pomešati sa šljivom, nakapati limunovim sokom, dodati klice i grožđe. Po želji zasladiti medom.
NAR SA URMAMA I SUSAMOM
Sastojci:
- 3 srednja nara
- 200 g suvih urmi
- 1 pomorandža
- 100 g mlevenog susama
- 1 kašika meda
- 1/3 kašičice mlevenog zvezdanog anisa ili muškatnog oraha
- 3 kašike grubo seckanih oraha
Priprema:
Prepoloviti nar i izvaditi sadržaj. Dodati iseckanu pomorandžu, iseckane urme i sve ostale sastojke. Zasladiti po želji sa još meda.
FRAPE OD BADEMA I URMI
Sastojci:
- 1 čaša badema
- 2 čaše suvih urmi
- 2 banane
- 3 kašike mlevenog susama
- sok od 1/2 limuna
- po želji malo cimeta
Priprema:
Urme i bademe staviti u ručni blender i dodati 3 čaše vode. Pretvoriti u pire, dodati ostale sastojke i još 2 čaše vode, i samleti u frape.
KLICE OD PŠENICE SA MAKOM
Sastojci:
- 150 g isklijale pšenice
- 2 kruške
- 1 pomorandža
- 1 jabuka
- 2 čaše mlevenog maka
- 2 kašike meda
- 1/3 kašičice cimeta
- 1 zgnječena banana
- sok od 1 limuna
Priprema:
Krušku, pomorandžu i jabuku sitno iseći i pomešati sa klicama, a zatim nakapati sokom od limuna. Mak pomešati sa ostalim sastojcima u krem smesu, zasladiti sa medom i pomešati sa klicama.
MUSLI OD JEČMA
Sastojci:
- 150 g ječma, namočenog preko noći
- 150 g kupina
- 2 kruške
- prstohvat cimeta
- 1 kašika meda
- 3 kašike grubo seckanih oraha
Priprema:
Samleti ječam u mašini za mlevenje mesa, pomešati sa ostalim sastojcima i preko svega nakapati limunovim sokom.
SLATKI OBROK OD HELJDE
Sastojci:
- 150 g heljde
- 20 g oraha
- 200 g breskve
- 1-2 kašike rogača
Priprema:
Heljdu i orahe fino samleti, breskvu iseckati i ispasirati sa heljdom, dodati rogač.
SLATKI OBROK OD PROSA
Sastojci:
- 150 g prosa
- 1-1,5 banane
Priprema:
Fino samleti proso i ispasirati sa bananom.
KUGLICE OD SEMENJA SA MEDOM
Priprema:
Susam i lan samleti u odnosu 2:1, pomešati sa minimalnom količinom meda koliko da poveže masu i napraviti kuglice. U slučaju da se pravi namaz dodati malo više meda i malo vode. Može se dodati i mak u odnosu kao i lan.
NAMAZ OD MAKA
Priprema:
Mleveni mak pomešati sa pasiranom bananom u odnosu prema želji.
NAMAZ OD MAKA 2
Priprema:
Mleveni mak pomešati sa medom, malo vode i korom od pomorandže ili limuna, u odnosima prema želji.
Recepti su preuzeti iz knjige „Kuvar sudnjeg dana“ autora Tonija Radića





