5. SLATKA JELA
DESERT OD URMI I PROSA
Sastojci:
- 200 g prosa, potopljenog u vodi preko noći
- 200 g urmi
- 400 g svežeg voća, po želji
- 1/3 kašičice cimeta
- med po želji
- za ukras maline ili jagode.
Priprema:
Ocediti proso, urme samleti u mašini za mlevenje mesa, dodati proso sa cimetom i sve ostale sastojke. Promešati, ukrasiti jagodama.
RAFAELO KUGLICE OD PŠENICE
Sastojci:
- 200 g pšenice, potopljene u vodi preko noći
- 100 g suvog grožđa
- 1 kašičica korijandera
- 4-5 kašika mlevenih oraha
- po želji med, kokosovo brasno ili rogač
Priprema:
Pšenicu i grožđe samleti, dodati sve sastojke osim kokosa, promešati i oblikovati kuglice. Valjati u kokos.
VOĆNI KUP SA KLICAMA
Sastojci:
- 400-500 g svežeg voća po želji
- 50 g susama
- 50 g pšeničnih klica ili klica po želji
- 1/2 kašičice korijandera
- malo muškantnog oraha
- med
Priprema:
U avanu stucati susam, istresti u posudu, dodati korijander, muškatni orah, med i sve promešati. Voće promešati sa klicama, dodati prethodno napravljeni umak. Nakapati limunovim sokom.
VOĆNI KOLAČ
Sastojci:
- 150 g semena suncokreta
- 100 g suvog grožđa
- kora jedne pomorandže
- 100 g urmi
- 4 kašike mlevenog badema
- 1/2 kašičice stucanog anisa
Priprema:
Suvo voće namočiti preko noći u vodu, ocediti vodu, i pomešati sa suncokretom u mašini za mlevenje mesa. Dodati narendanu koru od pomorandže. Zatim dodati anis, i uz dodavanje vode zamesiti gusto testo. Praviti loptice i spljoštiti ih u male lepinjice. Uvaljati ih u mleveni badem i staviti na toplom mestu ili na sunce da se prosuše i postanu hrskave. Po njima poređati sveže voće.
Predlog:
Za sveže voće uzeti jagode ili maline, a preko njih nakapati sokom od ceđenog limuna.
RAJSKI KOLAČ
Sastojci:
- 2 limuna
- 2 pomorandže
- 2 kivija
- 150 g urmi
- 150 g mlevenog badema
- 100 g ovsa, potopljenog u vodi preko noći
- 1/2 dinje
- 2 kašike meda
- 2-3 kašike rogača
Priprema:
Limun i pomorandžu izrezati na kriške, izvaditi koštice i samleti u mašini za mlevenje mesa, zajedno sa kivijem, urmama, ovsom i medom. U smesu dodati rogač i bademe, i umesiti čvrsto testo. Razviti testo i iseći na komade, ili kalupima praviti komade.
ZDRAVA ALVA
Sastojci:
- 150 g susama
- 1/2 kašičice zrna anisa
- 1/2 kašičice zrna korijandera
- 4 kašike naseckanog oraha
- 4 kašike seckanog suvog grožđa
- 4 kašike meda
Priprema:
Susam pomešati sa anisom i korijanderom, i samleti u mašini za mlevenje oraha ili stucati u avanu. Dodati ostale sastojke i staviti u posudu da dobije oblik, i iseći na komade.
KOLAČ OD DINJE I ROGAČA
Sastojci:
- 1/2 zrele dinje
- 100 g semena suncokreta
- 50 g kokosovog brašna ili sveže rendanog kokosa
- 100 g smokava
- 5 kašika rogača u prahu
- 2 kruške
Priprema:
Voće oprati, izvaditi koštice, izrezati na kriške, pomešati sa suncokretom i smokvama, a zatim samleti u mašini za mlevenje mesa. Dodati kokos i rogač, umesiti i napraviti veknu. Ostaviti da malo odstoji, a zatim veknu iseći i komade ukrasiti izrezanim pomorandžama.
Predlog:
Umesto pomorandži mogu se staviti šljive punjene orasima, ili kupine, ili sok od isceđenog limuna.