13. SLANI OBROK OD HELJDE
Sastojci:
- 2 čaše heljde, namočene u vodi preko noći
- 1 crni luk izrezan
- 2 cvekle
- 2-3 šargarepe
- 2 kašike bundevinog ulja
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice mirođije
- so
Priprema:
Heljdu staviti u posudu, dodati luk, šargarepu i cveklu narendati, i dodati sve ostale sastojke. Dobro promešati.
KELJ SA INTEGRALNIM SUSAMOM
Sastojci:
- 1 manja glavica kelja
- 2 crvene slatke paprike
- 1 ljuta paprika
- šaka seckanog spanaća ili blitve
- par oraha
- kašika maslinovog ulja
- so
Sos:
- 100 g integralnog susama
- 2 kašike začina 4
- so
Priprema:
Kelj sitno izrezati, takođe papriku i spanać. Malo posoliti, dodati kašiku maslinovog ulja. Susam samleti u ručnom mlinu za kafu, posoliti i dodati začin i vodu, i promešati. Pomešati sa povrćem i ukrasiti grubo seckanim orasima.
RUČAK OD PAŠKANATA
Sastojci:
- 300 g paškanata
- 2 paradajza
- 1 crni luk
- 4 kašike mlevenih oraha
- 2 šargarepe
- 2 kašike začina 1
- so
Priprema:
Šargarepu i paškanat narendati, dodati izrezani paradajz i luk. Posoliti, dodati orahe i začin, i dobro promešati.
MAJONEZ OD SUNCOKRETA
Sastojci:
- 100 g suncokreta
- 1 crni luk
- 2 kašike začina od belog luka
- 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
- sok od 1/2 limuna
- 1/3 kašičica suve mirođije
- so
Priprema:
Suncokret samleti u mlinu za mlevenje kafe ili mašini za mlevenje oraha. Luk sitno iseckati. Sve sastojke, osim limuna, pomešati i dodatno usitniti, po mogućnosti u ručnoj mašini za seckanje, i dodati 4 kašike vode. Mešati uz dodavanje limunovog soka i malo vode dok se ne napravi srednje gusta smesa.
MAJONEZ OD SUSAMA
Sastojci:
- 100 g sirovog susama
- 3 kašike začina od bosiljka
- 1 kašika suvog vlasca
- 1 kašičica meda
- 100 g zelenih maslina
- sok od 1 limuna
- so
- voda
Priprema:
Suncokret samleti u mašini za mlevenje kafe. Masline sitno iseckati, pomešati sa susamom, dodati začine i med. Polako uz mešanje dodavati limunov sok i malo vode dok se ne napravi majonez.