19. RUČAK OD AVOKADA
Sastojci:
- 2 zrela avokada
- 1 koren i list celera
- 100 g pšeničnih klica
- 3 kašike zrna suncokreta
- 2 kašike začina
- 2 paradajza
- so
Priprema:
Očistiti avokado i izrezati ga. Izrezati celer na štapiće ili ga narendati. Samleti suncokret u mašini za orahe i pomešati sa začinom. Dodati nekoliko kašika vode. Pomešati sa povrćem i posoliti.
EDENSKI RUČAK
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 glavica brokule
- 250 g prokelja
- 3 paradajza
- 3-4 šargarepe
- 100 g oraha, grubo seckana
- 3-4 lista svežeg bosiljka
Priprema:
Povrće izrezati, dodati orahe, bosiljak i malo soli. Semenke samleti u mašini za mlevenje oraha i pomešati sa začinom. Posoliti, dodati malo vode i mešati da bude kremasto. Posuti po povrću.
ANTI PASTO
Sastojci:
- 1/2 glavice karfiola
- 100 g crnih maslina
- 100 g zelenih maslina
- 3 zrele paprike
- 1 ljuta papričica (po želji)
- 2 krastavca
- 5 zrelih paradajza
- 1 vezica mladog belog luka
- 1 praziluk
- 4 kašike začina sa bosiljkom
- vezica peršuna
- 3 šargarepe
- maslinovo ulje
- peršun
- so
Priprema:
Povrće lepo izrezati, blago posoliti, dodati dve kašike maslinovog ulja i masline, a zatim i sveži peršun. Paradajz samleti u pire, dodati so i pomešati sa povrćem. Po želji ukrasiti mlevenim orasima.
POVRĆE U TARTAR SOSU
Sastojci:
- 2 paradajza
- 1 tikvica
- 2 šargarepe
- 1/2 karfiola
- 2 cvekle
Tartar:
- 50 g mlevenih oraha
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 1/2 krastavca, narendanog
- 3 kašike začina 1
- so
- malo vode
Priprema:
Povrće izrezati, blago posoliti, sastojke za tartar dobro promešati, polakao dodavati vodu da se napravi krem sos. Pomešati sa povrćem.
EDENSKI CELER SA KLICAMA
Sastojci:
- 2 glavice celera sa lišćem (po mogućnosti celer sa većom stabljikom i više lišća)
- 2 šolje pšeničnih klica
- 1 praziluk
- 3 kašike začina od bosiljka
- 2 kašike seckanih oraha
- so
Priprema:
Celer izrezati i dodati prazikuk, klice i so. Dodati začin i dobro promešati.





