2. MAK SA BANANOM I DINJOM
Sastojci:
- 100 g mlevenog maka (najbolje sveže mlevenog)
- 50 g suvog grožđa
- 1 kašika meda
- sok od 1/2 limuna
- 500 g dinje
- 1 banana
- prstohvat nane
Priprema:
U mleveni mak dodati suvo grožđe, med, zgnječenu bananu, limunov sok i promešati. Dinju izrezati na kockice i pomešati sa makom.
NAMAZ OD ROGAČA I SUVOG VOĆA
Sastojci:
- 100 g suvog grožđa
- 200 g urmi (ili smokvi)
- korica i sok od 1 pomorandže
- 1/3 kašičice đumbira
- 1/2 kašičice korijandera
- 100 g sitno mlevenog rogača
- 1 kašika meda
Priprema:
Urme (ili smokve) i suvo grožđe namočiti preko noći u vodi. Sve to sutradan samleti u mašini za mlevenje mesa zajedno sa đumbirom i koricom od pomorandže. Dodati rogač, korijander i med, i polako dodavati vodu od namakanja i mešati dok se ne napravi smesa za mazanje.
FRAPE OD INDIJSKOG ORAHA I DINJE
Sastojci:
- 100 g indijskog oraha
- 2 kašike mlevenog susama
- 2 kašike sitno mlevenog rogača
- 1 manja dinja
- sok od 1/2 limuna
- voda
Priprema:
Samleti indijski orah i sa ostalim sastojcima staviti u ručni blender. Dodati vodu i samleti u blenderu. Po želji dodati par listova sveže nane.
FRAPE OD HELJDE I ANANASA
Sastojci:
- 2 čaše heljde, namočene preko noći u vodi
- 400 g svežeg ananasa, iseckanog
- 100 g suvog grožđa, namočenog preko noći
- 1 banana
- prstohvat anisa
- prstohvat đumbira
- 1 kašika meda
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- voda
Priprema:
Sve sastojke staviti u ručni blender, dodati vodu, samleti i ohladiti.
PUNJENJA DINJA
Sastojci:
- 50 g mlevenog susama
- 100 g mlevenog badema
- 3 kašike sitno mlevenog rogača
- 1 pomorandža
- prstohvat muškatnog oraha
Priprema:
Dinju uzduž prepoloviti. Kašikom izvaditi semenje i baciti, a onda kašikom izvaditi jestivi sadržaj dinje i dobro ga pomešati sa ostalim sastojcima. Dobijenu smesu vratiti u dinju i ohladiti.