18. KLICE OD SLANUTKA SA KOMORAČEM
Sastojci:
- 1 glavica komorača
- 2 šolje izdanaka od slanutka (klija 2 dana)
- 2 sveža paradajza
- vezica blitve
Preliv:
- 3 kašike sosa od bosiljka
- 3 kašike mlevenih oraha
- 2 sitno rendane šargarepe
- 2 kašike mlevenog susama
- 1 šolja vode
- so
Priprema:
Komorač sitno izrezati na štapiće, dodati izdanke, paradajz, malo soli, sitno seckanu blitvu. Sastojke za preliv dobro promešati, posoliti i posuti po povrću.
ZELENE ŠPAGETE U SOSU OD INDIJSKOG ORAHA
Sastojci:
- vezica belog mladog luka
- 1 praziluk
- vezica blitve
- 2 stabljike celera
- 4-5 listova kelja
- 2 kašike maslinovog ulja
- so
Sos:
- 150 g indijskog oraha
- 3 kašike začina 1
- 2 sitno seckana paradajza
- 2 crvene, sitno seckane paprike
- so
Priprema:
Povrće izrezati na rezance, posoliti i dodati maslinovo ulje. Orahe samleti, posoliti, dodati ostale sastojke i posuti po povrću.
KLICE OD PŠENICE U SOSU OD AVOKADA
Sastojci:
- 150 g klica
- 3 rendane šargarepe
- 2 crvene paprike
- 3 lista svežeg bosiljka
- so
Preliv:
- 2 avokada
- 1 ljuta papričica
- 2 kašike začina 4
- 1/3 kašičice tucane slatke paprike
- vezica sitno seckanog mladog luka
- so
Priprema:
Klice pomešati sa povrćem, blago posoliti. Očistiti avokado, zgnječiti ga, dodati ostale sastojke, dobro promešati i posuti po klicama.
POVRĆE SA PINJOLIMA
Sastojci:
- 1 manja glavica kelja, sitno iseckana
- 2 crna luka
- 200 g crvenog kupusa
- 4 kašike grubo seckanih oraha
- 2 kašike bundevinog ulja
- so
Sos:
- 100 g pinjola
- 1 grančica ruzmarina, sitno seckana
- 2 kašike začina 3
- 1/2 kašičice nane
- so
Priprema:
Povrće sitno iseckati, pomešati sa orasima, bundevinim uljem, posoliti. Pinjole samleti ili stucati, dodati sve ostale sastojke, so, 1 dl vode, posuti po povrću.
BROKULA U SOSU OD INDIJSKOG ORAHA
Sastojci:
- 1 brokula
- 1 avokado
- vezica vlasca ili 1 kašika suvog
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 sveža paradajza
Sos:
- 150 g indijskog oraha, grubo mlevenog
- 2 kašike začina sa bosiljkom
- 2 kašičice grubo mlevenog ili zgnječenog korijandera
- so
- voda
Priprema:
Povrće i avokado izrezati i pomešati. Dodati so i maslinovo ulje. Sve sastojke pomešati sa indijskim orahom, dodati vodu i pomešati da bude kremasto.





