11. KINESKI RUČAK
Sastojci:
- 100 g indijskog oraha
- vezica mladog belog luka
- 2 crvene paprike
- 1 ljuta paprika (čili)
- 100 g klica od soje
- 200 g brokula
- 2 paradajza
- so
Začini:
Pomešati 2 kašike začina 1, 1/3 kašičice korijandera i 1 kašičicu meda.
Priprema:
Povrće izrezati. Orah grubo izrezati nožem ili grubo samleti. Pomešati sve sa klicama, blago posoliti i dodati mešavinu začina.
ČORBA SA KLICAMA OD SOČIVA
Sastojci:
- 3 zrela paradajza
- 1 manja tikvica
- 1 crvena paprika
- vezica celer lista
- 1 glavica crnog luka
- 3 kašike začina od bosiljka
- 2 čaše klica od sočiva
- prstohvat mlevenog korijandera
- so
- voda
Priprema:
Povrće oprati, izrezati i staviti u ručni blender. Dodati začin, so, dve čaše vode, samleti i izvaditi. U smesu dodati klice, još jednu čašu vode i korijander.
MEDITERANSKI RUČAK
Sastojci:
- vezica blitve
- 2 paradajza
- 2 paprike
- 100 g crnih maslina
- 100 g rukole
- vezica mladog belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja, hladno ceđenog
- so
Sos:
- 1 čaša suncokreta
- 1 čaša vode
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika
- 1/2 crnog luka, iseckanog
- 1 kašika sveže majčine dušice
- 3 čajne kašičice soka od limuna
- so
Priprema:
Sos: papriku i seme suncokreta usitniti, dodati malo vode i sve ostale sastojke za sos, i ručnim mikserom ili ručnim blenderom obraditi u kašastu smesu.
Povrće izrezati, dodati masline, malo soli i maslinovo ulje. Dodati sos. Posuti sveže seckanim peršunom.
RUČAK OD BUNDEVA I KLICA
Sastojci:
- 100 g klica od pšenice ili ovsa
- 400 g jesenje bundeve (ne semena)
- 2 kašike začina 3
- 2 paradajza
- 1 kašika bundevinog ulja
- so
Priprema:
Bundevu narendati, dodati iseckani paradajz, začin i klice. Posoliti i promešati. Dodati bundevino ulje.
KLICE OD OVSA U ITALIJANSKOM SOSU
Sastojci:
- 150 g klica od ovsa
- 2 zrela paradajza
- šaka crnih maslina
- šaka zelenih maslina
- 3 kašike začina od bosiljka
- 100 g rukole ili endivije zelene salate
- 100 g rendanog celera
- 1 kašika maslinovog ulja
- so
Priprema:
U klice dodati rendani celer, blago posoliti, dodati rukolu i jednu kašiku maslinovog ulja. Isitniti masline i paradajz, dodati začin, pomešati sa klicama i posoliti.





