14. ADAMOVA SUPA OD AVOKADA
Sastojci:
- 2 velika zrela avokada
- 2 kašike limunovog soka
- 1 crvena paprika, sitno seckana
- 2 kašike začina od bosiljka
- 1 kašika vlašca – suvi ili sveži
- so
Priprema:
Oguliti i iseckati avokado. Staviti sa ostalim sastojcima u ručni blender, dodati oko 7 dl vode i samleti. Ohladiti i servirati u tanjir, a onda posuti vlašcem preko supe.
PIKANTNI KARFIOL
Sastojci:
- 1 karfiol
- 1 tikvica
- 1 kašika bundevinog ulja
Sos:
- 100 g suncokretovog semena
- 1 kašika limunovog soka
- 1/3 kašičice karija
- 1 ljuta paprika
- 2 kašike začina 1
- so
Priprema:
Karfiol i tikvicu sitno izrezati, posoliti i dodati bundevino ulje. Samleti semenje suncokreta i pomešati sa ostalim sastojcima, pa dodati 2 kašike vode. Pomešati sa karfiolom.
EGZOTIČNO POVRĆE
Sastojci:
- 2 paradajza
- 1 crni luk
- 1 ljuta papričica
- 200 g karfiola
- 150 g spanaća
Sos:
- 50 g pinjola
- 1/2 kašičice korijandera
- 1/3 kašičice kima
- 1 kašičica meda
- 1/2 kašičice nane
- 2 kašike začina od bosiljka
- so
Priprema:
Povrće izrezati i blago posoliti. Sos: stucati pinjole, dodati sve ostale sastojke, 4-5 kašika vode, pomešati i preliti po povrću.
MASLAČAK I RUKOLA NA NOV NAČIN
Sastojci:
- po 200 g maslačka i rukole
- 100 g celera
- 100 g klica od pšenice
- 2 kašike bundevinog ulja
Sos:
- 50 g tucanog lana
- 50 g tucanog pinjola
- 1/2 avokada
- 2 kašike začina od mirođije
Priprema:
Povrće izrezati i pomešati sa klicama, dodati bundevino ulje.
Sos: Avokado zgnječiti i dodati ostale sastojke, dobro promešati, dodati malo vode da bude kremasto i pomešati sa povrćem i klicama.
KLICE OD PASULJA NA NOV NAČIN
Sastojci:
- 200 g isklijalog pasulja
- 150 g korena celera
- 2 šargarepe
- 2 kašike bundevinog ulja
- vezica belog mladog luka ili manjeg praziluka
- 2 čena belog luka
- vezica peršunovog lista
- 50 g seckanih oraha
- 1 kašika isceđenog soka od limuna
- so
Priprema:
Šargarepu i celer narendati i pomešati sa pasuljem. Dodati sve ostale sastojke i dobro promešati.