Vegetarijanska jela koja morate probati

9686
- Advertisement -

6. PILAV OD PIRINČA

Pilav od pirinča

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Sastojci:

  • 150 g potopljenog pirinča
  • 2-3 paradajza
  • 50 g pšeničnih klica
  • 3-4 narendane šargarepe
  • 3 kašike začina 2
  • 1/2 kašičica karija
  • vezica mladog luka
  • 3-4 rotkvice
  • 1/2 kašičice korijandera, mlevenog ili stucanog u avanu
  • 3-4 lista izrezane žalfije
  • malo maslinovog ulja
  • so

Priprema:

Pomešati oceđeni pirinač, pšenične klice, začin i so. Dodati sve ostale sastojke i promešati.

BROKULA I KELJ U UMAKU OD OVSA

Sastojci:

  • 1/2 glavice kelja
  • 200 g brokula
  • 3-4 cvekle
  • 3 kašike začina 2
  • 3-4 lista svežeg bosiljka, ili kašičica suvog
  • 100 g celera, sitno narendanog
  • so

Priprema:

Kelj sitno izrezati, dodati rendanu cveklu i brokule. Dodati začin, so i promešati. Ovas i paradajz sitno samleti u mašini za mlevenje mesa i dodati sve ostale sastojke, a zatim dovoljnu količinu vode da bude kremasto. Istresti po brokulama i kelju.

ŠPAGETE OD POVRĆA U UMAKU ALA BOLONJEZ

Sastojci:

  • 1-2 praziluka
  • 3-4 šargarepe
  • 1/2 lista celera + stabljika celera

Umak:

  • 4-5 zrelih paradajza
  • 2 kašike začina 1
  • 2-3 lista svežeg bosiljka
  • 4-5 kašika mlevenih badema
  • maslinovo ulje
  • so

Priprema:

Povrće izrezati na rezance. Samleti paradajz, dodati bosiljak, začin, so i maslinovo ulje. Istresti po špagetama i posuti mlevenim bademima.

RAŽNJIĆI OD POVRĆA U UMAKU PROVANCALE

Sastojci:

  • 500-600 g mešanog povrća (paradajz, paprika, prokelj, tikvica, karfiol ili povrće po želji)
  • 1 kašika ruzmarina
  • 2 kašike začina 4
  • 50-60 g mlevenih badema
  • 2 šargarepe, sitno narendane
  • sok od 1/2 limua
  • so

Priprema:

Povrće lepo izrezati i nanizati na ražnjiće. Od ruzmarina, začina, sargarepe, badema i sa malo vode napraviti umak. Dodati so i sok od limuna. Ražnjice servirati na listovima zelene salate uz umak.

BLITVA SA SOJINIM KLICAMA

Sastojci:

  • 300-400 g blitve
  • 100 g sojinih klica
  • 150-200 g karfiola
  • 3-4 kašike začina 2
  • 2-3 paradajza
  • 4-5 kašika grubo rezanih badema
  • ulje po zelji
  • so

Priprema:

Blitvu sitno izrezati, dodati sve ostale sastojke, promešati, dodati izrezane bademe.

BORŠ ČORBA SA CVEKLOM

Sastojci:

  • 4-5 narendane cvekle
  • 50 g mlevenih badema
  • 2 šargarepe, sitno narendane
  • 3-4 kašike pšeničnih klica
  • 3 kašike začina 1
  • 1 narendana tikvica
  • bundevino ulje
  • so

Priprema:

Sve sastojke pomešati, posoliti, dodati dovoljno vode da bude kremasto.

PAPRIKE FILOVANE PROSOM I PIRINČEM

Sastojci:

  • lepe paprike za punjenje
  • 100 g prosa, potopljenog u vodi preko noći
  • 200 g pirinča, potopljenog u vodi preko noći
  • 50-100 g mlevenih oraha
  • 2-3 kašike začina 2
  • 2-3 rendane šargarepe
  • 4-5 paradajza
  • 1-2 kašike začina 1
  • so

Priprema:

Samleti pirinač, dodati proso, začin, so, šargarepu i orahe. Dobro promešati i sa tim filovati paprike. Samleti paradajz, dodati začin i so. U posudu staviti paprike i preliti ih sosom od paradajza.

PAPRIKE FILOVANE OVSOM I PRAZILUKOM

Sastojci:

  • 200 g potopljenog ovsa
  • 50 g mlevenih lešnika
  • 2 kašike začina
  • beli luk i majčina dušica
  • 2 praziluka
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  •  kašika začina 1
  • so

Priprema:

Ovas i praziluk samleti, dodati ostale sastojke. Sa tim filovati paprike. Poslužiti na listovima zelene salate.

UKRAJINSKI FRAPE

Sastojci:

  • 2 čaše ovsenih klica
  • 3 cvekle
  • 1 vezica mirođije
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike suncokretovog ulja, hladno ceđenog
  • so

Priprema:

Sve sastojke staviti u ručni blender, sipati vodu i samleti u frape.

KOPRIVA NA ZDRAV NAČIN

Sastojci:

  • oko 150 listova mlade koprive, iseckane
  • 1 vezica sremuša
  • 3 kašike suncokretovog ulja, hladno ceđenog
  • 2 struka mladog belog luka
  • 3-4 kašike majoneza od indijskog oraha
  • 1 crvena paprika
  • sok od 1/2 limuna
  • so

Priprema:

U iseckane koprive dodati limunov sok, izrezan sremuš i beli luk. Dodati ostale sastojke i dobro promešati. Na vrhu ukrasiti seckanom crvenom paprikom.

KOPRIVA SA KLICAMA OD JEČMA

Sastojci:

  • 100 g listova koprive
  • 2 čaše ječmenih klica
  • 100 g korena celera
  • 2 kašike bundevinog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 2 paradajza
  • 2 kašike limunovog soka
  • prstohvat karija
  • malo peršuna

Priprema:

Koprivu iseckati, blago posoliti, dodati limunov sok, narendani celer, izrezan paradajz i klice. Dodati kari, beli luk, bundevino ulje, po potrebi so. Promešati i posuti peršunom.

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Vegetarijanska jela koja morate probati
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
31star1star1stargraygray Based on 167 Review(s)
- Advertisement -