6. PILAV OD PIRINČA
Sastojci:
- 150 g potopljenog pirinča
- 2-3 paradajza
- 50 g pšeničnih klica
- 3-4 narendane šargarepe
- 3 kašike začina 2
- 1/2 kašičica karija
- vezica mladog luka
- 3-4 rotkvice
- 1/2 kašičice korijandera, mlevenog ili stucanog u avanu
- 3-4 lista izrezane žalfije
- malo maslinovog ulja
- so
Priprema:
Pomešati oceđeni pirinač, pšenične klice, začin i so. Dodati sve ostale sastojke i promešati.
BROKULA I KELJ U UMAKU OD OVSA
Sastojci:
- 1/2 glavice kelja
- 200 g brokula
- 3-4 cvekle
- 3 kašike začina 2
- 3-4 lista svežeg bosiljka, ili kašičica suvog
- 100 g celera, sitno narendanog
- so
Priprema:
Kelj sitno izrezati, dodati rendanu cveklu i brokule. Dodati začin, so i promešati. Ovas i paradajz sitno samleti u mašini za mlevenje mesa i dodati sve ostale sastojke, a zatim dovoljnu količinu vode da bude kremasto. Istresti po brokulama i kelju.
ŠPAGETE OD POVRĆA U UMAKU ALA BOLONJEZ
Sastojci:
- 1-2 praziluka
- 3-4 šargarepe
- 1/2 lista celera + stabljika celera
Umak:
- 4-5 zrelih paradajza
- 2 kašike začina 1
- 2-3 lista svežeg bosiljka
- 4-5 kašika mlevenih badema
- maslinovo ulje
- so
Priprema:
Povrće izrezati na rezance. Samleti paradajz, dodati bosiljak, začin, so i maslinovo ulje. Istresti po špagetama i posuti mlevenim bademima.
RAŽNJIĆI OD POVRĆA U UMAKU PROVANCALE
Sastojci:
- 500-600 g mešanog povrća (paradajz, paprika, prokelj, tikvica, karfiol ili povrće po želji)
- 1 kašika ruzmarina
- 2 kašike začina 4
- 50-60 g mlevenih badema
- 2 šargarepe, sitno narendane
- sok od 1/2 limua
- so
Priprema:
Povrće lepo izrezati i nanizati na ražnjiće. Od ruzmarina, začina, sargarepe, badema i sa malo vode napraviti umak. Dodati so i sok od limuna. Ražnjice servirati na listovima zelene salate uz umak.
BLITVA SA SOJINIM KLICAMA
Sastojci:
- 300-400 g blitve
- 100 g sojinih klica
- 150-200 g karfiola
- 3-4 kašike začina 2
- 2-3 paradajza
- 4-5 kašika grubo rezanih badema
- ulje po zelji
- so
Priprema:
Blitvu sitno izrezati, dodati sve ostale sastojke, promešati, dodati izrezane bademe.
BORŠ ČORBA SA CVEKLOM
Sastojci:
- 4-5 narendane cvekle
- 50 g mlevenih badema
- 2 šargarepe, sitno narendane
- 3-4 kašike pšeničnih klica
- 3 kašike začina 1
- 1 narendana tikvica
- bundevino ulje
- so
Priprema:
Sve sastojke pomešati, posoliti, dodati dovoljno vode da bude kremasto.
PAPRIKE FILOVANE PROSOM I PIRINČEM
Sastojci:
- lepe paprike za punjenje
- 100 g prosa, potopljenog u vodi preko noći
- 200 g pirinča, potopljenog u vodi preko noći
- 50-100 g mlevenih oraha
- 2-3 kašike začina 2
- 2-3 rendane šargarepe
- 4-5 paradajza
- 1-2 kašike začina 1
- so
Priprema:
Samleti pirinač, dodati proso, začin, so, šargarepu i orahe. Dobro promešati i sa tim filovati paprike. Samleti paradajz, dodati začin i so. U posudu staviti paprike i preliti ih sosom od paradajza.
PAPRIKE FILOVANE OVSOM I PRAZILUKOM
Sastojci:
- 200 g potopljenog ovsa
- 50 g mlevenih lešnika
- 2 kašike začina
- beli luk i majčina dušica
- 2 praziluka
- 1/2 kašičice aleve paprike
- kašika začina 1
- so
Priprema:
Ovas i praziluk samleti, dodati ostale sastojke. Sa tim filovati paprike. Poslužiti na listovima zelene salate.
UKRAJINSKI FRAPE
Sastojci:
- 2 čaše ovsenih klica
- 3 cvekle
- 1 vezica mirođije
- 3 čena belog luka
- 2 kašike suncokretovog ulja, hladno ceđenog
- so
Priprema:
Sve sastojke staviti u ručni blender, sipati vodu i samleti u frape.
KOPRIVA NA ZDRAV NAČIN
Sastojci:
- oko 150 listova mlade koprive, iseckane
- 1 vezica sremuša
- 3 kašike suncokretovog ulja, hladno ceđenog
- 2 struka mladog belog luka
- 3-4 kašike majoneza od indijskog oraha
- 1 crvena paprika
- sok od 1/2 limuna
- so
Priprema:
U iseckane koprive dodati limunov sok, izrezan sremuš i beli luk. Dodati ostale sastojke i dobro promešati. Na vrhu ukrasiti seckanom crvenom paprikom.
KOPRIVA SA KLICAMA OD JEČMA
Sastojci:
- 100 g listova koprive
- 2 čaše ječmenih klica
- 100 g korena celera
- 2 kašike bundevinog ulja
- 2 čena belog luka
- 1 kašika seckanog peršuna
- 2 paradajza
- 2 kašike limunovog soka
- prstohvat karija
- malo peršuna
Priprema:
Koprivu iseckati, blago posoliti, dodati limunov sok, narendani celer, izrezan paradajz i klice. Dodati kari, beli luk, bundevino ulje, po potrebi so. Promešati i posuti peršunom.