12. MAJONEZ OD INDIJSKOG ORAHA
Sastojci:
- 150 g indijskog oraha
- prstohvat mlevenog korijandera
- 3 čena belog luka
- 3 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
- prstohvat đumbira
- 2 mlada bela luka sitno iseckana
- sok od 1 limuna
- so
- voda
Priprema:
Indijski orah samleti u mašini za orahe. Dodati sve sastojke osim limuna i dobro promešati. Dodati 1 dl vode. Uz mešanje dodavati limunov sok dok se ne napravi srednje gusta smesa.
KLICE OD ZELENOG SOČIVA
200 g sočiva namočiti u vodi preko noći. Sutradan oprati u tri vode, rasporediti u širu posudu i poprskati vodom. Držati na sobnoj temperaturi, a na svakih 4-5 sati preko dana ispirati vodom, dok se ne pojave klice.
PROSOTO
Sastojci:
- 100 g prosa, namočenog u vodi preko noći
- 3 rendane šargarepe
- 50 g mlevenog suncokreta
- 1 crvena paprika
- 1 paradajz
- 2 kašike začina 1
- 1 kašika suvog vlasca
- so
Priprema:
Proso procediti, dodati suncokret, začin i so. Dobro promešati, šargarepu narendati, povrće izrezati, sve promešati i posoliti.
KUPUS SA LANENIM SEMENOM
Sastojci:
- 600 g kupusa
- 100 g lanenog semena
- 1 crni luk
- 2 kašike začina 2.
- 2 crvene slatke paprike
- 50 g grubo seckanih oraha
- 2-3 lista bosiljka
- 1 kašika bundevinog ulja
- so
Priprema:
Kupus i papriku izrezati na rezance, blago posoliti, dodati bundevino ulje i bosiljak. Lan samleti i dodati iseckani crni luk, začin, so i 1 dl vode. Promešati i preliti po kupusu. Ukrasiti iseckanim orasima.
KLICE OD RAŽI SA MAJONEZOM OD SUSAMA
Sastojci:
- 150 g raženih klica (raž se klija isto kao i pšenica i ostale žitarice)
- crvena paprika
- 1 crni luk
- 1 krastavac
- 3 kašike majoneza od susama
- 2 kašike začina 4
- so
- peršun
Piprema:
Povrće izrezati i posoliti, dodati začin, promešati, dodati majonez i posuti svežim peršunom.
MAJONEZ OD PROSA
Sastojci:
- 100 g prosa, namočenog u vodi preko noći
- 1 crni luk sitno iseckan
- 1 vezica svežeg vlasca ili 2 kašike suvog
- 3 čena belog luka
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- sok od 1/2 limuna
- so
Priprema:
Proso i luk sa malo vode samleti u ručnom blenderu, dodati vlasac, sitno seckani beli luk, maslinovo ulje, so, i uz mešanje postepeno dodavati limunovo sok dok se ne napravi kremasta masa. Na kraju dodati malo sitno seckanog peršunovog lista.





