9. SLANA TORTA OD OVASA I POVRĆA
Sastojci:
- 400 g ovsa, potopljenog preko noći
- 4-5 kašika mlevenog badema (može i lešnika ili oraha)
- 2 kašike začina sa majčinom dušicom i belim lukom
- 1/2 kašičice mirođije
- 3 mlevene šargarepe
- 2 izrezane paprike
- malo kelja, sitno izrezanog
- so
Priprema:
Ovas sitno samleti u mašini za meso, dodati bademe, začin i so. Dobro promešati, staviti u manju četvrtastu tepsiju. Povrće sitno izrezati, dodati mirođiju, malo soli, poređati po torti. Seći parčiće, jesti sa zelenom salatom.
RUČAK OD SEMENKI I POVRĆA
Sastojci:
- 2-3 kašike suncokreta
- 2 kašike susama
- 2 kašike začina 2
- 1 izrezana tikvica
- 2 paradajza
- 3 narendane šargarepe
- 2 krastavca
- so
Priprema:
Povrće izrezati, u avanu istucati semenke s malo soli, istresti u posudu, dodati začin, malo vode, napraviti krem-umak. Istresti po povrću, dodati grubo rezane orahe.
RUČAK OD SPANAĆA I PŠENIČNIH KLICA
Sastojci:
- 300-400 g svežeg spanaća
- 150 g pšeničnih klica
- 1 praziluk
- 2 kašike začina 3
- 50 g belih semenki od tikve
- so po želji
- malo limunovog soka
Priprema:
Spanać sitno izrezati, isto tako i praziluk, dodati pšenične klice. Semenke grubo izrezati nožem, pomešati sa spanaćem, dodati so, začin, promešati. Po želji dodati limunov sok.
PLJESKAVICE OD RAŽI I LANA
Sastojci:
- 250 g raži, potopljenog preko noći
- 2 kašike začina 4
- 2 šargarepe, sitno rendane
- 2-3 kašike mlevenih lešnika
- 1-2 kašike svežeg izrezanog peršuna.
- so
Priprema:
Namočen raž samleti u mašini za mlevenje mesa, dodati sve ostale sastojke. Smesu umesiti, oblikovati pljeskavicu. Jesti uz paradajz i krastavac.
HELJDA SA KUPUSOM
Sastojci:
- 150 g heljde potopljene preko noći
- 1/2 sitno izrezanog kupusa
- 1 kašičica kima mlevenog ili istucanog u avanu
- 2 kašike začina 2
- 3 cvekle
- malo narendanog celera
- so
Priprema:
Namočenu heljdu oprati u vodi, ocediti, dodati kim i začin. Cveklu oguliti, narendati, takođe i celer. Kupus sitno izrezati, pomešati sa heljdom, dobro promešati, po potrebi dosoliti.





