Vegetarijanska jela koja morate probati

9625
- Advertisement -

Vegetarijanska jela koje morate probati

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Sirovu biljnu hranu je najćešće dovoljno samo ubrati i konzumirati. Nekada možemo koristiti nož i običnu drvenu dasku za rezanje, a ako želimo da još više eksperimentišemo možemo koristiti mehanička pomagala koja možemo koristiti u svakom prirodnom ambijentu. To su najčešće mlin za orahe, mlin za žitarice, mlin za mak, mlin za kafu, ručni blender (npr. multimiks), avan, rende, mašina za mlevenje mesa i dr.

Da naglasimo: sva ova pomagala su mehanička, dakle ne rade na električnu energiju, već se pokreću rukom uz veoma malo napora.

U iznetim receptima nekada smo koristili maslinovo, bundevino ili suncoretovo hladno ceđeno ulje, kao i začinsko bilje: peršun, celerov list, ruzmarin, mažuran, majčinu dušicu, bosiljak, divlji luk (sremuš), žalfiju, mirođiju i dr.

Recepti su podeljeni na slana i slatka jela, pošto se ne preporučuje konzumiranje voća i povrća u istom obroku. Pod terminom “kašika” podrazumeva se supena kašika, a pod “kašičica” čajna ili kafena kašičica.

Izneti recepti su ideje koju možete sami da uprošćavate ili dorađujete po svojoj želji.

Na početku poglavlja o slanim jelima (jelima sa povrćem) biće izneti recepti prirodnih začina koji su korišćeni u pripremanju jela, kao i recepti za pripremanje hleba od sirovih žitarica pošto su žitarice najvažniji deo ishrane koje možemo da konzumiramo bez ikakvih dodataka i da skoro u potpunosti zadovoljimo potrebe za energijom i hranljivim sastojcima.

Napominjemo da fotografije u ovim receptima ne oslikavaju opisana jela, već su samo najbliža ilustracija jednog od ponudjenih jela na datom linku.

SLANA JELA

ZAČINI

Začin 1.

Sitno iseći 4-5 čena belog luka, dodati vezicu isečenog peršuna, zaliti uljem da pokrije začine.

Začin 2.

Iseći 4-5 čena belog luka, dodati ili mirođiju, sveži ili suvi, zaliti uljem.

Začin 3.

Kombinacija beli luk, celerov list, ulje.

Začin 4.

Izrezati svežu žalfiju, dodati beli luk i ulje. Na ovaj način mogu se kombinovati svi začini.

HLEB OD PREKRUPE

Žitaricu po izboru krupno samleti u ručnom mlinu da bi se dobila prekrupa. Prekrupu pokvasiti vodom samo toliko da bi se povezala i dobilo grubo testo. To testo veoma tanko razvući (da bude debljine par milimetara), i ostaviti na suncu da se osuši. Po želji, u prekrupu se može dodati so, med, samleveno semenje, orašasti plodovi ili usitnjeno voće.

HLEB OD BRAŠNA

Žitaricu po izboru sitno samleti u ručnom mlinu da bi se dobilo brašno. Brašno zamesiti sa vodom i malo soli, a onda veoma tanko razvući i ostaviti na suncu da se osuši. Po želji, u brašno se može dodati med, samleveno semenje, orašasti plodovi ili usitnjeno voće.

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Vegetarijanska jela koja morate probati
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
31star1star1stargraygray Based on 167 Review(s)
- Advertisement -